A sejtek táplálása alapvető fontosságú, egészség esetén is de különösen fontos azoknál akik SM-ben szenvednek, vagy olyan egyéb betegségben ami az agyra van hatással, ez a táplálkozás meglepően összetett, előnyben részesíti ennek a szervnek az ellátását tekintélyes mennyiségű erőforrásokkal a korrekt működéshez.
A myelin az egyik legfontosabb struktúra az agyban, ez a zsíros anyag fogja körbe a milliárdnyi idegsejtet és szigeteli azt. És ez az amelyet az immunrendszer megtámad SM érintettség esetén.
Az egészséges myelin előállításához szükséges anyagokról a dokin nem valószínű, hogy tud, de ő igen, a következőek: B1, folátok (folsav) (B9), B12, omega3 zsírsavak (különösen a DHA) és jód.
Az agy függ a neurotransmitterektől is, ezek azok a molekulák, amik által a sejtek kommunikálnak egymással. Ha hibásan műkődnek az depresszióhoz, szorongáshoz, ingerlékenységhez, a szenvedés súlyosbodásához vezethet. Sok orvos ad a páciensének a hangulati zavarára Prozacot, stimulálni a specifikus transzmitter gyártását de gyakran nem igazán hatásos, hisz nem sokat tudnak a neurotranszmitterek elsődleges táplálékigényéről.
Hogy a neurotranszmitterek megfelelően működjenek, az agyunknak szüksége van aminosavakra, kénre és B6-ra.
A testünk különböző típusú sejtekből épül fel. A tápláló élelmiszerek adják az energiát a sejteknek, hogy képesek legyenek megfelelően működni.
Elemi biológia:
Az agysejteknek táplálékra ( energiára ) van szükségük:
- a normális működéshez
- a toxinok és bomlástermékek eltávolításához, amik összegyűltek bennük
- helyreállítani a testet
- védeni a testet
- kommunikálni egyéb a testet alkotó sejtekkel
ezért kell: Q10 koenzim, omega 3, jód, B-vitaminok, D- vitamin, magnézium
A myelinburokhoz:
B-vitaminok, omega 3, jód
A sejtek közötti kommunikációhoz:
neurotranszmittereknek: B-vitaminok és kén szükséges a kommunikációhoz
bomlástermékek, toxinok szállításához: antioxidánsokra
színes gyümölcsökre és zöldségekre
Ajánlat: nyeld le a szivárványt! a friss zöldségek és gyümölcsökből válogasd össze a legkülönbözőbb színűeket.
És jöhet a táblázat a mikrotápanyagokról és hatásaikról:
Tápanyag | Fő hatás | Elsődleges forrás |
A-vitamin, retinol | vizuális pigmentek szintézise a retinában | Tőkehalmáj olaj, máj |
B1, tiamin | Myelingyártás, cukorfelhasználás | Belsőségek, magok, dió |
B2, riboflavin | Mitokondriális energiagyártás | Máj, zöld zöldségek |
B3, niacin | Mitokondriális energiagyártás | Máj, csirke |
B6, piridoxin | Neurotransmitter gyártás | Halak, zöld zöldségek |
B9, folsav | Myelingyártás | Máj, zöld zöldségek, spárga |
B12, kobalamin | Myelingyártás | Máj, tenger gyümölcsei |
C vit. | Gyulladásgátlás, intercelluláris antioxidáns szállítás | Zöld zöldségek, citrus félék |
D vit | DNS helyes olvasása, agysejtek védelme | Tőkehalmáj olaj, napfény |
E vit | Sejtek közti kommunikáció, koleszterinszállító sejtek védelme, agysejthalál csökkentése, az öregedés megelőzésére | Dió, magok avokádó |
Vas | Agyi oxigénszállítás | Belsőségek, zöld zöldségek, melasz |
Réz | Vas/réz egyensúly a magasabb agyi funkciókért | Belsőség, tenger gyümölcsei, dió, magok |
Cink | Észlelés segítéséért | Máj, tenger gyümölcsie, dió, magok |
Jód | Intelligenciát segíti, myelingyártás | Alga, tenger gyümölcsei, jódozott tengeri só |
Magnézium | Sejtstabilizálás túlzott glutamát (stimulálás) ellen | Zöld zöldség, csíra, alga |
Szelén | Oxidációs stressz ellen | Brazil dió, napraforgómag, tenger gyümölcsei, alga |
Likopin, lutein, zeaxantin, alfa- és bétakarotin, béta-kriptoxantin | Sejthártya és mitokondrium védelem | Élénk színű gyümölcs, zöldség |
Carnitin | Mitokondriális energiagyártás | Szív, vese, máj, húsok |
ALA | Mitokondriális energiagyártás | Szív, vese, máj |
Q10 koenzim | Mitokondriális energiagyártás | Szív, vese, máj |
Kreatin | Mitokondriális energiagyártás | Belsőség, vadhús |
B5, pantotén sav | Mitokondriális energiagyártás | Máj, gomba, avokádó |
K vit | Myelin, véredények erősítése | Zöld zöldségek |
Koleszterin | Hormontermelés, sejtfalerősítés | Állati zsírok |
AAL vegáknál | Sejtfal, myelin gyártás | Dió-, len-, kenderolaj |
Omega 3, EPA, DHA | Gyulladáscsökkentés, sejtfal és myelin képzés | Vadhering, vadlazac, legeltetett, állatok húsa |
Omega6 | Sejtfal, myelingyártás, sejtkommunkáció ( nagyobb adagban gyulladáskeltő, omega3-mal egyensúlyba hozható) | Magok, dió Belsőség, hús |
KÁROS ANYAG | ||
Transzzsír | Súlyosbítja a sejtfal és a mitokondriumok károsodásait | Hidrogénezett olajok, olajban sütött ételek ( gyorséttermi kaja) |
Magáról a bővebb diétáról, életmódról is olvashattok a fb. csoportban.