Próbálkozásaim zöldülő, paleos háziasszonyként

Paleo és egyéb állatfajták

Paleo és egyéb állatfajták

AZ SM LEGYŐZÉSE 4. fejezet

2018. március 23. - Kukac13
AZ SM-ELLENES ÉLETMÓD

Kérdések mindig jutnak eszünkbe:
  • milyen életvitellel lehet javítani az állapoton?
  • Franciaországban hasonló az érintettség aránya, mint Ázsiában?
  • ha elutasítom a gyszt, biztos, hogy tolókocsiban végzem?
  • mit jelent jól vagy rosszul enni?
Ő úgy gondolja, hogy mivel a gysz-ek 30%-ban csökkentik a shubokat, ez az értéket el lehet érni étrend és életmód változtatással is.

Gyógyszer nélkül
A két alap fontosságú dolognak a H4 elleni reakciót és a immunmolekulák központi idegrendszerbe való jutását gondolja. Egy meglepő felfedezés: azoknál az SM betegeknél, akik HIV-vel fertőződtek és kezelve lettek vírusellenes szerrel, a shubok jelentősen csökkentek, volt akinél 12 éves remisszió volt tapasztalható. Angliai kutatás szerint a vírusellenes szerrel kezelt HIV fertőzöttek között 60%-kal csökkent az SM rizikója. HIV-en kívül nem használják, sok mellékhatása miatt.
Tizen éve egy olasz kutatás azzal a felfedezéssel végződött, hogy találtak az kp-i idegrendszer átjárhatóságáért felelős enzimet és fehérjét (MMP-9 és TIMP-1). Ők már ismertek bizonyos keringési betegségek esetén, rossz arányuk esetén az erek gyógyulása nem lesz tökéletes. Hasonló a jelenség a vér-agy gát esetén, Ha az MMP-9 magas, míg a másik alacsony, győz a gyulladás és shub alakul ki. Ezen két anyag szintjének mérésével, jól követhető az SM "fejlődése".

A 4S, 1T recept
Ezen alkotók használatával jelentősen csökkenthetőek a shubok, néhány embernél teljesen meg is szűntek. 

Első S: le sommeil, azaz alvás
Elég banális de a jó alvás nagyon fontos az egészség szempontjából. De az SM betegek szempontjából különösen létfontosságú. Alváshiány, rosszul alvás vagy épp elcsúszott alvás már pár nap alatt is fokozhatja a vér-agy gát átjárhatóságát, növeli az MMP-9 szintet, ezáltal a shub esélyét is. Az alvás egy hormon, a melatonin által van szabályozva, ő felelős a cirkardián ritmusunkért (alvás ébrenlét ciklus). Az SM és a melatonin kapcsolata kevésbé ismert, mégis nagyon fontos.

Első felfedezés: minél progresszívebb a betegség, annál kevesebb melatonin termelődik. Az eddigi tudással ellentétben a melatonin nemcsak a tobozmirigyben termelődik, hanem a sérült myelinburok javításáért felelős asztrociták is termelik, amik shub esetén szintén támadás alá kerülnek. Minden shub csökkenti a melatonin szintet, ami egyik oka a betegség rosszabbodásának, az alvászavar fokozódik.

Második felfedezés: A melatonin védi a vér-agy gátat. Az ördögi kör: a shubok csökkentik a melatonin szintek (a támadott, megsérült asztrociták révén), vér-agy gát sérülékenyebbé, átjárhatóbbá válik, emelkedik a shubok rizikója és így tovább. A kiegészítő melatonin szedése alapvető fontosságú előrehaladott stádiumban. 
Javasolja 2-5 mg melatonin szedését alvás előtt. Van olyan, akinél 28 év után leállt a primer progresszív típus és elveszett neurológiai funkciók tértek vissza, 4 éves melatonin szedés után (extrém mennyiséget szedett de az esete egyedi volt nagy eséllyel. )
Viszont nem minden betegnek szed kiegészítő melatoninból. 
Alvásunk kb 2 órás ciklusokból áll, mindegyik építőbb, mint az előző.




Az utolsó, harmadik fázis, amikor álmodunk is, ez a legfontosabb az idegrendszer helyreállításáért. Minél több, hosszabb ez a fázis, a vér-agy gát is annál erősebb lesz. Az első 2 "vonatra" inkább a mély alvás jellemző, a másik két rész  (így az építő is) inkább az éjszaka végére veszi át a hangsúlyt az alvási ciklus milyenségében. Ha egy órával kevesebbet alszunk, az 2 adag gyógyító alvás elvesztését is jelenti. Ahhoz, hogy a gyógyító fázisból elég legyen éjszakánként 7-8 órát kell aludni. A melatonin kiegészítés megnyújtja ezt a fázist de nem annyira, hogy sokkal többet aludnánk. 
Amennyiben munka, költözés, stressz vagy bármi egyéb miatt nem jön össze a 7-8 óra alvás egy éjjel, akkor érdemes változtatni ezeken vagy jöhet a kiegészítés, ami nem biztos, hogy így elég. 

  • este hagyj magadnak időt lenyugodni, kerüld a stresszel járó aktivitásokat
  • aludj minimum 7-8 órát
  • ha szükséges, használj melatonint kiegészítőnek, 2-5 gramm/nap, fekvés előtt

Második S, mint stressz
Mint az alvás, banális de fontos a betegség szempontjából. Majd 20 éves vizsgálatban figyelték meg, kiskorú gyermeküket elvesztő embereknél az SM kockázata 42%-kal nőtt, azoknál akiknél nagyon durva volt a halál (autóbaleset pl) ott pedig 110%-kal.
Egyszerű csökkentsd a stresszt, csökkennek a shubok. De ezt mégis csak nehezebb megoldani, mint egy jó alvási ritmust kialakítani. Lehet igen nagy változtatást igényel, mint munkahely váltás, válás, bírósági procedúra.

A stressz két módon befolyásolja negatívan a betegséget, gyengíti az immunrendszert, ezáltal erőre kap a H4, illetve növeli az MMP-9 szintjét, amitől átjárhatóbb lesz a vér-agy gát. 

Ha úgy érzed, hogy túl nehéz csökkentened a stresszt, kérd pszichológus, szofrológus, stb segítségét.

  • változtass az életedben azokon a tényezőkön, amik stresszt okoznak!
  • meditálj, relaxálj, stb!
  • használhatod naponta David O'Hare Coherance cadiaque programját segítségként

Harmadik S, mint soleil, azaz nap

A UV expozíció hiánya is elindíthatja az autoimmun folyamatokat. A fényvédő krémek használata viszont a sugarak hasznosulását de a rákot okozó sugarak ellen megfelelő védelmet kell keresni, az egyensúlyt megtalálni. Lassan kell adaptálni a bőrt a napozáshoz. 15-20 perc nyári napozás elég D-vitamint termel és utána lehet védeni a bőrt, nemcsak  fényvédő krém, hanem sapka, póló stb által. Sajnos nem mindig olyan könnyű napra menni SM esetén, hisz sokaknak nehéz a mozgás fizikailag vagy épp szellemileg. És sajnos ezen a földrajzi szélességen az októbertől áprilisig lévő sugárzás, nem D-vitamin termelő hullámhosszú. A normális D-vitamin szint megtartásához kiegészítők fogyasztása szükséges. Kutatók tesztelik évek óta a kiegészítő D-vitaminok hatását a romlásokra. A válaszok eddig ellentmondóak voltak, hiányos eredményekkel. A kiegészítőkben gyakran D2 vitamin van, ami nem ugyanaz mint a bőrben képződő D3 és hatását sem tudták kimutatni kevés vagy normál dózis esetén. Nagy dózis esetén (10000NE) viszont tapasztaltak javulást. Eredmények: léziók mérete csökkent napi 28000NE egység szedésekor, ami viszont hosszabb kezelés esetén toxikus lehet. Az SM-ben szenvedőknek kb 20%-kal minimum több D-vitamint kell szednie, mint egy egészséges embernek, hogy vérszintjük hasonló legyen, úgy tűnik mintha a beteg "égetné" a D-vitamint. 

A D-vit 3 féle képpen befolyásolja az SM-et: csökkenti a keresztreakciókat (immunmoduláns hatású), csökkenti a vér-agy gát átjárhatóságát és segíti a testnek a H4 terjedését kontroll alatt tartani. Egy fontos alapja az SM-ellenes stratégiának de hatástalan lehet rossz adagolás mellett ( túl ritka szedés vagy túl kicsi mennyiség).

Jelenleg D3-vitaminból, mint kiegészítő 10000NE egység van maximálisan javasolva. Általában 8-10000NE a javasolt és biztonságosnak megítélt a legtöbb betegnél. 3 hónappal ezen dózis kezdete után vérvétel kell, hogy nehogy túladagolás lépjen fel.
  • 15-20 perc fényvédő nélkül, áprilistól októberig (sapka védelem)
  • többi időben vagy ha nem lehet kimenni kiegészítőként D3, 8-10000NE/nap
  • melatoninnal kiegészítve
  • 3 hónap után vérvétel (100 ng/ml maximálisan)
Melatonin és D-vitamin a kihagyhatatlan duó. A magas dózis ellenére néha nem hatékony a D-vit., oka jelenleg ismeretlen de talán összefügg az alacsony melatonin szinttel. A melatonin szükségesnek tűnik, hogy a D-vitamin kibontakoztassa immunmoduláns lehetőségeit teljes mértékben. A D-vitamin szedésekor oda kell figyelni, hogy az ne menjen első S (alvás) rovására.


Negyedik S, mint sport
A sport különös módon hat az SM-re. Az egérkísérleteken lett kimutatva. Azok az egerek, akik rendszeres sportaktivitást csináltak bár nem volt kevesebb shubuk de intenzitásuk alacsonyabb és rövidebb volt, jobb javulási képesség a gyógyulási fázisban. A sport alatt termelődő hormonok védik a neuronokat és fokozzák a javító tevékenységet. Megvédi az idegrendszert az autoimmun támadásokkal szemben.

Viszont a tanulmány azt mutatta, hogy az embereknél nincs ennyire pozitív hatása. Első oka, hogy ezekben a vizsgálatokban a kitartást elemezték, ( pl. a futás vagy biciklizés), míg a nagyobb izommunkát igénylő sportok lennének hatékonyabbak. Mivel a hormon termelés a kitartást igénylő sportoknál az agyban zajlik, az izommunkát igénylőknél az izomban kezdődik, majd átterjed az agyra. Akkor az izommunka totális védelmet biztosítana a idegrendszernek, először a perifériás idegeknek, majd a központi szintnek. Kanadai kísérlet, 110 SM-essel, akik ilyen, magas intenzitású mozgásformát végeztek ,azoknál csökkent a visszaesések esélye és a látott léziók száma csökkent. 

Riasztónak tűnhet a rendszeres sport, annak ellenére, hogy akik végzik pozitív változásokról számolhatnak be. Persze et a tanács csak azokra vonatkozik, akik képesek megfelelően mozogni, azaz nincs túl előrehaladott állapotban a betegségük. Részleges vagy teljes mozgáskorlátozottság eseténi lehetőségekről a későbbiekben fog írni. 

  • ha elég mobilis vagy, 3-4x hetente sportolj erősítő sportokat, mint súlyemelés, hegymászás, küzdő sportok, evezés, sprint, távolugrás, rugby, stb.
  • csökkent mobilitás eseténről a későbbiekben esik szó



T összetevő, mint tabac (dohány)

Mindenki tudja, hogy a dohányzás káros az egészégre de kevesebben tudják, hogy a dohányzás 150%-kal növeli az esélyt a SM-re és messze a legrosszabb faktorát adja. A napi dohányzás 80%-ban emeli a shubok rizikóját is. Semmilyen gyógyszer vagy természetes kezelés nem tudja feltartóztatni ilyen toxinok hatását az idegrendszerben. Teljesen mindegy, hogy aktív vagy passzív a dohányzás. 
Egyetlen megoldás, hogy az SM-ben szenvedők bármi áron kerüljék a dohányzást vagy, hogy kitegyék magukat akárcsak a füstjének is. 

Leszokáskor elgondolkozunk, elég e nikotinmentes cigi vagy elektromos? Nincs tanulmány, ami konkrétan tudna erre válaszolni. Úgy tűnik nem feltétlenül a nikotin, hanem maga a dohány, ami befolyásolja az SM-et. Egy gyulladásos stresszet indíthat el, ami megnyitja a vér-agy gátat, mint egy konzervdobozt, átengedve mindent és bármit, főleg az immunsejteket. Ezzel szemben a nikotin hatása ellentétes, inkább védelmet ad de a dohány toxicitását nem tudja ellensúlyozni. A nikotin kiegészítőként való adagolása (shubok csökkentésére) még kísérleti stádiumban van. 

Hagyd abba a cigizést!  Használj tapaszt, rágót, elektromos cigarettát! Kérj szaksegítséget!

Elektromos cigaretta:
A robbanásszerű elektromos cigaretta használatról az újságok gyakran aggódó cikkeket jelentetnek meg, hogy pl. nem csökkenti a dohányzók számát, ösztönzi a fiatalokat a dohányzásra illetve a kemény drogok előszobája, hosszútávú hatásairól sincsennek kutatások. 
A tudomány álláspontja: 
összehasonlították az összes tudományos vizsgálatot a elektromos cigaretta és egyéb dohányzásról való leszokást segítő eszköz, anyag között. 600 tanulmány és elemzés eredménye vitathatatlan volt: az elektronikus cigaretta hatékony a dohányzásról való leszokásban de a többi hasonló termékkel összehasonlítva, hatékonysága nem kimutatottan elsődleges. A veszélyességére rövidtávon (6 hónap) nem találtak bizonyítékot. További toxikológiai vizsgálatokra van szükség. 
Az egyetlen "aggodalomra" okot adó alkotórész a glikol-propilén, ami egyébként régóta használatos az egészségügyben kérdésfelvetés nélkül, asztmaellenes inhalálókban. A toxikológusok szerint ez nem okoz és nem okozhat problémát, tehát ez a kis "negatívum" teljesen elhanyagolható a dohány káros hatása mellett, amennyiben cserére kerül a sor. Manapság már több cég desztillált víz és glicerin keverékével helyettesíti a glikol-propilént.
  • SM esetén a dohány káros, nem a nikotin
  • használj egyéb alternatívát, mint tapasz, rágó vagy elektronikus cigarettát
  • kérj segítséget
Orvosi cannabis
Sokan tudják, hogy a tünetekre az orvosi cannabis hatékony, főleg a neuropátiás idegfájdalmak esetén. Füstként vagy szájon át is hatékonyak a molekulák. Elérhető orvosi formája a Sativex spray de állítólag túl drága a mindennapi használatra, bár ha azt nézzük, Hogy a Gilenya havi adagja 1700 euro........
Két hatóanyag: THC, ami a pszichés tünetekért felelős (negatív hatás) és a CBD, ami a fájdalomcsillapításért felelős ( pozitív). 
A  THC negatív hatásainak kivédésére ajánlott a CBD túlsúlya vagy az 1:1 arányú tartalom (Sativex). A folyamatos cannabis fogyasztás a tünetek enyhítése mellett kimutatottan csökkenti a shubok frekvenciáját. 

  • Alvás: aludjatok eleget, 7-8 órát naponta, csökkentsétek a stresszt, szedjetek melatonint (2-5mg/nap)
  • Stressz: stresszforrások kizárása. életmódváltás az érzelmi egyensúly érdekében, alkalmazzatok relaxációt
  • Nap: D3 kiegészítő napi 8-10000NE/nap, 20 perc napozás áprilistól októberig naponta
  • Sport: 3-4/hét erősítő sportok elég mobilitás esetén
  • Dohány: szokj le! 







A bejegyzés trackback címe:

https://szeress-ha-tudsz.blog.hu/api/trackback/id/tr9014730175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása