A KEZDÉS
Ha késznek érzed magad megváltoztatni az életed, a sejtjeidet táplálva, a mitokondriumaidat erősítve, kezdeményezve a szervezetedben lévő krónikus betegség megfordítását, kezdd itt.
A W.D. a kezdet. Bár lehet úgy döntesz tovább lépsz a 2., Wahls Paleo Diéta vagy utolsó, 3. szintre, Wahls Paleo Plusz meg kell értened hogyan válik egésszé, felhasználva a legelemibb étkezési alapelveket.
A W.D-nak 2 fő irányelve van, a harmadik is melegen ajánlott de opcionális:
1) Hozzáadni az étrendhez
2) Elhagyni az étrendből
3) A fogyasztott élelmiszerek minősége
Ezt a három egyszerű szabályt betartva, meglepődve fogod tapasztalni, hogy mennyire máshogy fogod magad érezni. Ha autoimmun betegséged van, azt javasolja, hogy még MA kezdd el a diétát.
A táplálkozási piramisa a következő képpen épül fel. Az alapját a zöldségek képezik ( zöld, kénben gazdag és színes zöldségek és gyümölcsök) Második szinten a fehérje, lehetőleg állati de ezen a szinten még lehetséges a növényi eredetű fehérjék fogyasztása, ezért vegetariánusoknak is megvalósítható. Következő a diók és magok. És a piramis csúcsán az engedélyezett zsiradékok. Tilos a tejtermékek, glutén tartalmú ételek, tojás, a gyorséttermi kajcsik és adalékanyagok illetve besugárzott vagy mikrózott ételek fogyasztása. |
Egy amerikai étrendje átlagosan 1759 kalóriát tartalmaz. Az RDA – ajánlott napi bevitel – az a megadott tápanyag mennyiség, ami bevitele megfelel a lakosság 97%-ának. Ezt 2-3 évente felülvizsgálják. Az amerikai étrendben a B-vitaminok legnagyobb részét(folsav, riboflavin, tiamin, niacin és még vas) lisztből viszik be a szervezetbe.
Különböző tápanyagok %-os bevitele a két étrendben a jelenlegi RDA szerint.
Tápanyag |
Amerikai étrend % |
Wahls diéta % |
D vit |
31 |
75 |
E vit |
55 |
143 |
Kalcium |
74 |
126 |
Magnézium |
88 |
174 |
A vit |
100 |
340 |
Piridoxin |
121 |
626 |
Folát |
122 |
207 |
Cink |
123 |
178 |
Tiamin |
128 |
741 |
C vit |
133 |
514 |
Niacin |
154 |
452 |
Vas |
164 |
235 |
Riboflavin |
175 |
827 |
B12 vit |
201 |
704 |
Mint a táblázatban is látható a -Wahls diétával 1,5-8-szor annyi vitamint és ásványi anyagot viszünk be, mint az átlagos amerikai, lisztben gazdag táplálkozással.
Első lépés: a 9 csésze
A Wahls diáta alappillére a 9 csészényi zöldség és szines gyümölcs bevitele naponta. Kilenc ! Ez a legfontosabb, a klinikáin 7 napos kurzusokat tartanak az embereknek a zöldségekhez való adaptálódásból. Az élelmiszer amit megeszünk, a víz amit megiszunk, a levegő amit belélegzünk, minden amit a bőrünkre kenünk hozzájárul a sejtjeink egészségi állapotához. Amennyiben gondot okoz a 9 csésze, kezdheted 3-mal aztán emeld fokozatosan. Inkább mint, hogy úgy érezd, hogy nem tudod megvalósítani és feladd. A kis lépések is jobbak, mint a feladás, mert elindulsz a jobb egészség felé vezető úton.
Arra kér, hogy a kilenc csészébe ne tartozzon bele az alma és a jégsaláta. Ez egy speciális metódus a maximális tápanyag bevitelere. Gyakran felteszik neki a kérdést, hogy nem lehetne e a zöldségeket különféle táplálékkiegészítőkkel bevinni. Egy szó a válasza: NEM! A zöldségekkel bevitt vitaminok, ásványok, antioxidánsok a legjobbak a szervezetnek, hisz teljesen természetesek, megfelelően tudnak hasznosulni, míg a kiegészítők nagy része mesterségesen van előállítva és így talán nem tudnak olyan jól hasznosulni a szervezetben, biológiailag nem tudják olyan jól támogatni sejtjeinket.
A 9 csésze rendkívül fontos, hogy a W.D. sikeres legyen. Két dolog amit észben kell tartani a sejtjeink jó egészségéhez: megadni nekik amire szükségük van illetve kizárni amik megzavarják normális működésüket. Az első dologra való a 9 csésze zöldség.
1) 3 csésze zöld leveles zöldség
Ezek a zöldségek a nagy sűrűségű tápanyagok fitokémiai gyárai. A B-, főleg a folátok ( más néven folsav, folin vagy B9 vit), A-, C- és K-vitaminok elsődleges forrása. Ha a BACK-zöldségekről van szó, gondolj a B, A, C és K vitaminra, mint négy nélkülözhetetlen tápanyagra az összes SM érintett számára.
Ezen kívül a zöld/ségek többek mint BACK-zöldségek. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a myelin termelésére és a myelinburok helyreállítására való hatékonyságukat. Ne felejtsd, amennyiben nyersen fogyasztod ezeket a zöld/ségeket 6 csészényit kell elfogyasztanod naponta, párolt, főzött verzióból 3-at.
Íme néhány jó választás (x-szel jelölve a Ca-ban gazdag):
A jó zöld zöldség hatásai:
Egyéb zöld/ségek:
2) 3 csésze szines zöldség / gyümölcs
Válassz élénk színű z/gy-öt, mint a répa, cékla, inkább mint csak a külsején színeseket, pl piros alma. A világos húsú gyümik, mint az alma, körte, banán nem számítanak a 9 csészébe. W.D-ban fogyaszthatóak de csak a 9 bögrén felül, élvezeti cikként.
Az antioxidánsoknak nagy szerepe van az autoimmun betegségekkel szembeni védekezésben. Sok tanulmány enged arra következtetni, hogy az élénk színű zöldségekben és gyümikben, azaz antioxidánsokban gazdag táplálkozás véd a szív- és érrendszeri betegségekkel, a rákkal és a demenciával szemben. Érdemes minél többet bevinni természetes táplálékként. Egy céklalé fogyasztók körében végzett vizsgálatban úgy találták, hogy csökkenti az arteriális vérnyomást, kevésbé tapadósak a vérsejtek, ami miatt nőne a vérnyomás az erekben és az érelzáródás rizikója.
Minél sötétebb valami, annál nagyobb az antioxidáns tartalma. Szerencsére a sötétebbek a legjobb ízűek is ;-) .
A fehér húsú uborka és cukkini, mert alacsony CH tartalmuk, héjuk pedig antioxidánsban gazdag. Igyekezz 3 különböző színt fogyasztani naponta. P.P-ban (3.sz) javasoltak az alacsony CH-s dolgok. A keményítőben gazdag zöldségeket csökkentsd heti 2 adagra, 1-2 kanál zsírral és fehérjével fogyasztva. Ha nem vagy táplálkozási ketózisban ki kell zárni a magas CH tartalmú termékeket és növelni a kókusztej bevitelt. A most következő ételek közül, amelyiknek a CH tartalma 30 gr felett van adagonként, a magas CH tartalmú ételek közé tartozik.
Zöld
Magasabb CH-tartalmúak
Piros
Magasabb CH
Kék / Lila / fekete
alacsony/ közepes szénhidrát
Magasabb szénhidrát
Sárga / narancs
Alacsony / közepes szénhidrát
Magasabb szénhidrát
III.Kénben gazdag zöldségek (3 csésze naponta): (* = magas kalciumtartalmú zöldségek)
Keményítőtartalmú gyümölcsök nem számítanak bele a 9 csészébe (fehér húsúak). csak a 9 csésze után fogyaszthatóak:
Más fehér nem keményítőtartalmú zöldség amit lehet fogyasztani, miután a 9 csészét már megetted:
Tápanyag | Fő hatás | Elsődleges forrás |
A-vitamin, retinol | vizuális pigmentek szintézise a retinában | Tőkehalmáj olaj, máj |
B1, tiamin | Myelingyártás, cukorfelhasználás | Belsőségek, magok, dió |
B2, riboflavin | Mitokondriális energiagyártás | Máj, zöld zöldségek |
B3, niacin | Mitokondriális energiagyártás | Máj, csirke |
B6, piridoxin | Neurotransmitter gyártás | Halak, zöld zöldségek |
B9, folsav | Myelingyártás | Máj, zöld zöldségek, spárga |
B12, kobalamin | Myelingyártás | Máj, tenger gyümölcsei |
C vit. | Gyulladásgátlás, intercelluláris antioxidáns szállítás | Zöld zöldségek, citrus félék |
D vit | DNS helyes olvasása, agysejtek védelme | Tőkehalmáj olaj, napfény |
E vit | Sejtek közti kommunikáció, koleszterinszállító sejtek védelme, agysejthalál csökkentése, az öregedés megelőzésére | Dió, magok avokádó |
Vas | Agyi oxigénszállítás | Belsőségek, zöld zöldségek, melasz |
Réz | Vas/réz egyensúly a magasabb agyi funkciókért | Belsőség, tenger gyümölcsei, dió, magok |
Cink | Észlelés segítéséért | Máj, tenger gyümölcsie, dió, magok |
Jód | Intelligenciát segíti, myelingyártás | Alga, tenger gyümölcsei, jódozott tengeri só |
Magnézium | Sejtstabilizálás túlzott glutamát (stimulálás) ellen | Zöld zöldség, csíra, alga |
Szelén | Oxidációs stressz ellen | Brazil dió, napraforgómag, tenger gyümölcsei, alga |
Likopin, lutein, zeaxantin, alfa- és bétakarotin, béta-kriptoxantin | Sejthártya és mitokondrium védelem | Élénk színű gyümölcs, zöldség |
Carnitin | Mitokondriális energiagyártás | Szív, vese, máj, húsok |
ALA | Mitokondriális energiagyártás | Szív, vese, máj |
Q10 koenzim | Mitokondriális energiagyártás | Szív, vese, máj |
Kreatin | Mitokondriális energiagyártás | Belsőség, vadhús |
B5, pantotén sav | Mitokondriális energiagyártás | Máj, gomba, avokádó |
K vit | Myelin, véredények erősítése | Zöld zöldségek |
Koleszterin | Hormontermelés, sejtfalerősítés | Állati zsírok |
AAL vegáknál | Sejtfal, myelin gyártás | Dió-, len-, kenderolaj |
Omega 3, EPA, DHA | Gyulladáscsökkentés, sejtfal és myelin képzés | Vadhering, vadlazac, legeltetett, állatok húsa |
Omega6 | Sejtfal, myelingyártás, sejtkommunkáció ( nagyobb adagban gyulladáskeltő, omega3-mal egyensúlyba hozható) | Magok, dió Belsőség, hús |
KÁROS ANYAG | ||
Transzzsír | Súlyosbítja a sejtfal és a mitokondriumok károsodásait | Hidrogénezett olajok, olajban sütött ételek ( gyorséttermi kaja) |