Próbálkozásaim zöldülő, paleos háziasszonyként

Paleo és egyéb állatfajták

Paleo és egyéb állatfajták

TÖLTÖTT CSIRKECOMB PÁROLT LILA KÁPOSZTÁVAL

2017. szeptember 07. - Kukac13
Legújabb táplálkozási irányzatomat, a Wahls protokollt alapul véve gondoltam ki a vacsorámat. (mondjuk elkészülhetne már, mert kicsit kezdek behalni, igazából nem vagyok őrülten éhes -furcsállom is, hisz a diéta 3. lépcsőjét próbálom megvalósítani, ami napi 2 étkezést jelent - csak a hosszas előkészítés és főzőcskézés sosem volt az erősségem. Hétközben is mikor a kölyöknép hazafele tart, olyan 11h30 magasságában kitalálom, mi legyen az ebéd, délben mikor betoppan a Fütyis, igen ritka, hogy már nem az asztalon gőzölög az ebéd.

Na, ez a mostani vacsi már több mint egy órája készül. 
2 csirkecomb bőrét meglazítottam, alá 6 cikk fokhagyma (préselés után 10 percet állni hagytam), 2 szál borsikafű, 4 szál metélőhagyma és 3 szál petrezselyem felaprított, kis kacsazsírral kezelhetőbbé tett egyvelegét gyömöszöltem.

Kacsazsíros sütőegységben pofival lefelé fektetve, lekentem kurkumás olivaolajjal, lefedtem alufóliával és 200 fokon 30 percig sütöttem. Az idő leteltével a combokat megfordítottam, ismét lekentem kurkumás olajjal, 4 szelet beirdalt szalonnát tettem rá,majd hagytam még fél órát párolódni letakarva. Utána levettem a borítást és hagytam pirosra sülni.


A várakozás ideje alatt elkészítettem a köretet.
A káposztát ( két kézzel szinte át tudtam fogni nagyságút) vékonyan felszeleteltem, jódozott tengeri sóval megszórtam, 20 percet állni hagytam.


Kb 2ek-nyi kacsazsíron egy fej salotta hagymát megpároltam, rádobtam a káposztát és egy almát reszelve ( első 2 szinten csak a 9 bögre zöldség után, 3 szinten kerülendő- így bűnbe estem) és kb 1 deci vizet, pároltam 20 percig, majd fűszereztem val, 1 levél babérlevéllel törve, 1 ek glicinnel. Saját ízlésnek megfelelően pároltam készre, a vizet elpárologtattam róla.Azt hittem nem fog leszúszni az egész de a képen látható tányér kiürült :-) .


 Diéta szempontjából belefér a paleóba, az AIP-ba illetve a Wahls protokollba is.
Jó étvágyat!



WAHLS DIÉTA - 1.SZINT -GLUTÉN, TEJ

 

A Wahls diéta a Wahls protokol 1. szintje. A három fontos alapköve közül az elsőt, azaz a 9 csésze zöldséget már kielemeztük.
Most jöjjön a második : glutén- és tejtermék mentesség
Most, hogy tudod miket fogsz fogyasztani, közelítsünk rá, azokra a dolgokra amiket el fogsz hagyni az étkezésből és a miértjükre is. Elhagyod a glutént (búzában, rozsban, árpában), a kazeint (tejben található fehérje), ami nagy kihívásnak tűnhet. Imádod a kenyeret! Imádod a sajtot! Hogyan fogsz  élni ezek nélkül a kajcsik nélkül?
Látszólag nem hasonlít a glutén és a kazein molekula de van egy hasonló aminosav szekvenciájuk, ami miatt az immunrendszerünk számára gyakran azonosak. Amikor ezeket esszük megugrik a dopaminszintünk és jól érezzük magunkat "doppingolunk". (gondold el hogy érzed magad egy folyékony sajttól csöpögő pizza, fagyi vagy csokiskeksz fogyasztása közben). Az agyunk függővé válik ezektől a "belövés" érzésektől, azzal a következménnyel, hogy egyre több üres kalóriát és elégtelen mennyiségű tápanyagot fogyasztunk. A glutén és a kazein ugyanazokat a receptorokat stimulálja, mint a narkotikumok, az opioid-receptorokat. A finomított cukrok és a feldolgozott élelmiszerek szintén kialakítanak egyféle függőséget. Speciálisan, az örömközpont stimulálására vannak "tervezve", így ezeket fogyasztva érezzük magunkat jól és ezeket akarjuk továbbra is. Mindazonáltal ez a függőség megállítható és abba kell hagyni, ha nem akarod elszenvedni a gyorskaják kedvezőtlen mellékhatásait. Eljött az idő, hogy "kihúzd a dugót". A Wahls diéta a követendő út!
Jelenleg 9 csésze gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz naponta, ami megnöveli a hasznos tápanyag bevitelét. A keményítő tartalmú kaják (gabonák, krumpli) nagy része és a tejtermékek is jelentős mennyiségű kalóriát tartalmaznak és cukorrá alakulnak át az emésztés során. Ezek az ételek a zöldségekkel ellentétben, relatíve kevés vitamint, ásványi anyagot és mikrokajákat tartalmaznak. Felcserélve a gabonákat, a fehér húsú krumplit zöldségekre, bogyósokra és sötét színű gyümölcsökre, el leszel látva minden nap jó sok antioxidánssal és más fitoanyagokkal, amik lényegesen kevesebb kalóriát tartalmaznak.
Aztán itt van az ételérzékenység  és -allergiák problémája. Manapság a médiában is egyre gyakoribb a glutén és tejfehérjék problémaköre. Sok egészségügyi probléma ismeretes, mint pl cöliákia, laktózintolerancia, ahol kötelező kizárni ezeket az anyagokat, de mi van azokkal az emberekkel akik öndiagnosztizálás miatt nem fogyasztják? Néhány orvos aggódik, mert számtalan ember, akik jó egészségnek örvendenek, mégis elhagyják önkényesen étkezésükből a búzát és a tejtermékeket.
Azzal szokott érvelni, hogy akár van kimutatott allergia, érzékenység ezekre az anyagokra, akár nincs, minden forrásuk kizárása a táplálkozásból hasznot hozhat. A valóságban mindenkinek de főleg akinek krónikus betegsége van, a kazein és a glutén fogyasztása kifejezetten problémás lehet. Az ételallergiák és érzékenységek diagnosztizálása nem könnyű és sokkal gyakoribbak mint az orvosilag tudott és főleg krónikus betegséggel élőknél. Lehet, hogy az idő 90%-ában nincs semmi jel arra, hogy gond lenne a kazein vagy a glutén fogyasztásával, nincs semmi akut hasi panasz, tünet. Ehelyett a tünetek alattomosan, egyre fokozódóan jelentkeznek, más különböző tünetekkel: megmagyarázhatatlan fáradtság, fejfájás, hangulatzavar. Egy felderítettlen glutén- vagy kazein érzékenység összekapcsolható egy csomó más egészségügyi problémával:
  • allargia
  • aszthma
  • autizmus és egyéb agyi zavarok
  • krónikus migrén
  • ekcéma és egyéb bőrproblémák
  • terméketlenség
  • krónikus bélgyulladás
  • IBSZ
  • szporiázis
  • pszichés zavarok
  • pajzsmirigy betegségek
A valóságban, számos embernél ezek a megmagyarázhatatlan, szerteágazó krónikus tünetek és az autoimmun betegeknél, az ételérzékenység lehet az egyik eredeti, mélyben gyökerező oka a tünetei nagy részének. Mivel eddig életed nagy részében gabonát és tejtermékeket fogyasztottál nagyobb részt, elvetetted az ételallergia lehetőségét mint a tüneteid okát. A szervezeted az elfogyasztott ételek miatt áll azon a szintem, ahol áll. Ezért érzed úgy magad ahogy. Érezd magad jobban!
A kizárásara javasolt gluténtartalmú táplálékok:
  • árpa és amik tartalmazzák (sörök nagy része :-( )
  • bármi árpa, zab, búza tartalommal
  • bulgur  (tabulé)
  • kuszkusz
  • udon
  • búzaközeli gabonák: tönköly, tritikálé, faro, kamut, alakor
  • ragozza még egy darabig, de a lényeg, hogy semmi aminek köze lehet búzához, zabhoz vagy árpához.
Glutén, rengeteg mindenben lehet amiről nem is gondolnád, sok feldolgozott élelmiszer ( salátaszósz, levesek, stb- ezt annyira nem értettem minek tér ki rá, hisz ilyeneket amúgy sem vásárolunk az adalékanyagok miatt de hátha később kiderül): gyógyszerek, kozmetikai termékek, borítékragasztó. Ha nem vagy biztos a cuccos mentességében, ellenőrizd a hozzávalók listáját, akár a gyártóval is vedd fel a kapcsolatot.
Azért, hogy örülj, a diéta ezen szintjén még van gabona és keményítő, amit fogyaszthatsz ;-) . majd a következő szinten jó lecsökken az is. ( az utolsón meg úgyis tilos- így akár bele se kezdj, ha nem okoz gondot ;-) és 3. szintig el akarsz menni)
Fogyaszthatóak:
  • amaránt
  • zab de csakis gluténmentes jelzéssel ellátott
  • lenmagliszt
  • kókuszliszt
  • csicseriborsó- és egyéb hüvelyesliszt
  • burgonya
  • szójaliszt
  • kukorica
  • nyílgyökér
  • köles
  • GM cimkével ellátott élelmiszerek
  • quinoa
  • mindenféle rizs
  • szágó
  • hajdina
  • cirok
  • tápióka
  • teff
Ezen tejtermékek kerülnek tiltólistára:
  • tej- és egyéb csokik nagy része, bonbonok - ami cimkéjén szerepel a tej vagy valamelyik formája
  • tejszín
  • tejes jégkrém
  • tehén, kecske vagy juhtejből készült sajtok
  • vegetáriánus sajtok, ha van bennük tejalkotó
  • tej alapú habok
  • kecske, juh, tehén vagy kancatej
  • bármi amiben tej, tejpor, tejszín, kazein, savó, kazeinát, hidrolizátum van - tehát tej
  • joghurt tejből
Szerencsére sok tejhelyettesítő fogyasztható az 1. szinten, (hozzávalók olvasása ezután kötelező házi ;-) )kivéve amiben van kukoricaszirup, cukor, hozzáadott anyagok ( ízfokozó, térfogatnövelő, tartósító, E-számok-) kivételt képez a kalcium-citrát, javallja a dolgok otthon elkészítését.
Kérdés: nyers tejet lehet-e fogyasztani, ha nem okoz problémát?
Válasz: nem, bár lényegesen jobb választás lenne mint a pasztőrözött, feldolgozott tej de ettől függetlenül kazein van benne és emiatt tilos a W. protokollban. (egyetlen kivétel a ghee)
fogyaszthatod a következőket:
  • mandula, szója, kókusz alapú fagyikat, ha nincs benne finomított cukor
  • vegetálien és szójasajtokat
  • mandulatej
  • kendertej ( nagyon menő lehet Amerikában a kender ha még tej is van belőle ;-) )
  • kókusztej 
  • mogyorótej
  • bio rizstej
  • bio szójatej
  • fentiekből kvtejszín 
  • fentiekből joghurt
(ez tilos)
Ehetsz még fekete csokit, amiben nincs tejtermék, legalább 75% kakaótartalommal. (megsúgom az ilyet is keresni kell, mert a legtöbb rengeteg cukrot tartalmaz meg egyéb cuccost, illetve a transzzsírtartalma igen magas. Egy kedves ismerősömtől kaptam egy tábla Cote d'or fekete csokit, a következők számomra fogyaszthatatlanságok vannak benne: cukor -13gramm-, aroma, emuelgáló szer -szójalecitin - és a csúcs teljes tejpor. és ez 86%-os. telített zsírsavtartalma 35 gramm, nem ajánlott napi 2 grammnál több transzzsírt bevinni a szervezetbe- szóval köszi :-( ).

https://www.facebook.com/groups/1981925805375674/

 

WALHS PROTOKOLL- 2., 3. SZINT

 

Terry Wahls protokolljának második lépcsőfoka a Wahls Paleó. Amennyiben súlyos autoimmun, krónikus vagy neurológiai betegséged vagy pszichiátriai problémád van, kezdd el ezt a szintet vagy térj át rá az 1-esről, ha azt már magadévá tetted.
Lássuk miben tér el az 1. szinttől:
1) csökkentsd a gluténmentes gabonákat (feltételezve, hogy már áttértél a GM étrendre), hüvelyeseket és burgonyákat maximum 2 adag/hét mennyiségre. Ezen ételek totális kizárása volna a legjobb de így enged neked még egy kis szabadságot. Nem kötelező a fogyasztásuk de ha szükségét érzed, akkor engedélyezett. A teljes kiőrlésű GM gabonák, a hüvelyesek, mint a fekete bab és a lencse, a krumplit is beleértve hozzájárulnak egy nagyobb glikémiás terheléshez. Ezzel együtt lektinek, fitátok is bejutnak a szervezetedben, mint antitápanyagok.
Inkább ajánlja a keményítőben szegény zöldségeket, mint a GM gabonákat fogyasztásra és inkább a zöldségeket, mint a gyümölcsöket. Több húst is ehetsz a keményítő tartalmú élelmiszerek csökkentése mellett.
2) add hozzá az étrendedhez a tengeri zöldségeket vagy az algákat és a belsőségeket. A tengeri zöldségek élettanilag fontos ásványokat, a belsőségek Q10 koenzimet tartalmaznak, ami alapvető fontosságú a mitokondriumok helyes működéséhez.
3) fogyassz fermentált ételeket, magokat és áztatott dióféléket és mindenekelőtt nyers élelmiszereket. Az ételek gazdag enzimforrások is a tradicionális diétákban de szinte mentessé válnak, ahogy mi fogyasztjuk napjainkban, az élelmiszerek átalakítása és a főzés miatt.
A legjobb enzimforrások:
  • gyümölcsök és zöldségek
  • fermentált élelmiszerek, mint a tejsavas erjedéssel készített káposzta, kis tengeri zöldségek ecetben, kimchi és kombucha. a bélflóra regenerálásában nagy szerepük van
  • diók, magok áztatva, csíráztatva- fogyasztás előtt 6-24 órára -
  • nyers állati fehérjék, mint sushi, tatár, ceviche
Wahls infó: egy ketogén diéta extrém mód szegény CH-ban (25 gramm cukor vagy kevesebb) és gazdag zsírban, hogy segítse a szervezetet a cukor helyett zsírt égetni. Ez a típusú étrend alkalmazott a funkcionális orvoslásban a megállíthatatlan neurodegeneratív betegségek kezelésére, mint a Parkinson-kór és a korai elbutulás.
A 3. szint a Wahls Paleó Plusz
Ez a legintenzívebb és legextrémebb szint. Ez az ő szintje, ez működik nála leginkább. Ezt ajánlja azon pacienseinek, akik nem mutatnak elegendő javulást a Wahls Paleótól. Extrém mód alacsony a CH és magas a zsírtartalma, mint a hasonló ketogén diétának, amivel epilepsziásokat kezelnek.
  1. Kizár minden gabonát, keményítős ételt és krumplit. GM gabonák, rizs, quinoa szintén kizárva.
  2. Legalább 6 csésze zöldséget fogyassz,az egyensúlyt megtartva a 3 típus között.
  3. Csökkentsd a főzött, keményítőben gazdag zöldségeket és a gyümölcsöket. A főzött, keményítős zöldségek max. 2x mehet egy héten de nem kötelező fogyasztani. pl tök, cékla nagy mennyiségű (kókusz)zsírral fogyasztandó. Amennyiben nyersen fogyasztanád, mondjuk céklasalátának, akkor a színes zöldségekhez számolódik a napi adagba. Gyümölcsöket limitáld napi 1 adagra, abból is inkább a bogyósokat részesítsd előnyben. Zárd ki a listádról a fehér húsú gyümiket, mint alma, banán, körte, a cukrosabbakat, mint szőlő, barack, ananász, mangó. Elsősorban legyen: áfonya, szeder, málna, cseresznye, stb.
  4. Fogyassz kókuszzsírt és zsíros kókusztejet. A zsír ketonná alakul, ami szupi táplálék a mitokondriumoknak, az agysejteknek és az izmoknak. Ez az oka, hogy fajtánk életben maradt az évmilliók során a telek idején, éhínségek és háborúk idején.
  5. Csak 2x egyél naponta, estétől reggelig 12-16 órán keresztül maradj éhgyomorra. Nem lesz akkor étvágyad követve a W.P.P-t, fehérjét és zsírokat fogyasztva, relatíve kevés CH-tal. A két étkezés közbeni időben a szervezeted elsődlegesen a kezelésre, a méregtelenítésre, a hormontermelésre és a gyógyulásra tud koncentrálni. De ne hezitálj a három étkezést folytatni, ha a két étkezés a komfortérzésedet zavarja de arra figyelj oda, hogy a vacsora és a reggeli között  12-16 óra minimum elteljen és a reggeli lehetőleg eg zöld turmix legyen. Ez jelentősen megnöveli az életerőd és a sejtjeidben lévő mitokondriumok számát. az agyad örülni fog neki.

WAHLS PROTOKOLL- ÖNMEGFIGYELÉSI NAPLÓ

Önvizsgálat
Állapotod felmérésére:

tünetek pontozása:
1) soha, vagy majdnem soha
2) néha, nem súlyos
3) néha, súlyos
4) gyakran, nem súlyos
5) gyakran súlyos

fej
__ fejfájás
__ rossz közérzet
__ szédülés
__ álmatlanság
__ összpont

szem
__könnyező vagy irritált szem
__dagadt, piros, ragadós szemhéj
__táskás, árnyékos szemalj
__elmosódott vagy csőlátás ( miópia, távollátás nem)
__összpont

fül
__viszkető fül
__fülfájás, gyulladás
__fülfolyás
__fülzúgás, hallásvesztés
__összpont

orr
__orrdugolás
__orrmelléküreg problémák
__szénanátha
__tüsszögési roham
__túlzott váladékozás
__összpont

száj, torok
__krónikus köhögés
__szorítás, gyakori szükség krákogásra
__torokfájás, rekedtség, hangvesztés
__nyelv, íny, ajak dagadás, elszíntelenedés
__afta
_-összpont

bőr
__akné
__csalánkiütés, bőrkiütés, száraz bőr
__hajhullás
__arckipirulás, forróság érzés
__túlzott izzadás
__összpont

szív
__ugráló, szabálytalan szívverés
__gyors vagy kalapáló szívverés
__mellkasi fájdalom
__összpont

tüdők
__nehézlégzés
__asztma, hörgőgyulladás
__kilégzési nehézség
__belégzési nehézség
__összpont

emésztőrendszer
__hányinger, hányás
__hasmenés
__székrekedés
__puffadás érzés
__böfögés, felfúvódás
__gyomorégés
__gyomortáji-, bélfájdalom
__összpont

izületek, izmok
__izületi fájdalom
__arthritis
__merevség vagy csökkent mozgás
__izomláz, -fájdalom
__gyengeség- vagy betegség érzet
__összpont

súly
__étel, ital túlfogyasztás
__kívánósság
__súlytöbblet
__kényszerevés
__fogyás
__vízvisszatartás
__összpont

energia, aktivitás
__fáradtság, gyengeség
__apátia, letargia
__hiperaktivitás
__agitáltság
__összpont

mentális állapot
__emlékezet zavar
__zavartság, megértési problémák
__koncentrációs zavar
__koordinációs zavar
__nehéz döntéshozás
__dadogás, hebegés
__félreértések
__tanulási nehézség
__összpont

érzelem
__hangulatváltozások
__szorongás, félelem, idegesség
__idegesség, feszültség, agresszivitás
__depresszió
__összpont

más
__gyakori betegségek
__gyakori vagy hirtelen vizelési inger
__genitáliák problémája, viszketése
__összpont

végleges pontszám:___
10 alatt optimális egészség
50 fölöttiérték gyulladás jelenlétére vagy méregtelenítési problémára utal.

Ha hetente elvégzed az önvizsgálatot, a pontszám alakulásán te is le tudod mérni a javulásod ütemét. Néhány nap lehet, hogy emelkedik de folyamatában nézve a W.P. alatt folyamatoscsökkenést mutat.

Érdemes kézzel írt naplót vezetni aktuális állapotodról, orvosi kezeléseidről, gyógyszerekről, egyéb betegségeidről, folyamatosan konzultálni az orvosoddal. csinálj egy képet most magadról és tedd a naplód első oldalára, hogy lásd a diéta alatt hogyan fiatalodsz meg.
érdemes nem csak a tested tüneteire koncentrálni, tűzz ki megvalósítandó terveket (mozgás,sport), fejleszd, edzd az agyad.
Ha szg-en csinálod a naplót, mielőtt orvosodhoz mész nyomtasd ki.

Tipp a mindennapokra:

Dátum:

Alvásidő:

Hogy éreztem ma magam ébredéskor?:

Súly (1x hetente):

Ezt reggeliztem:

Mai fizikai aktivitásaim:

kiegészítők
hány órakor             milyen kiegészítő

gyógyszerek
hány órakor             milyen gyógyszer

Ezt ebédeltem:

Ezt vacsoráztam:

Miért és hány embernek tartozom köszönettel a mai napon?:

Mit csináltam ma?:

Hány szociális interakcióban vettem ma részt?:

Stressz-szintem mai értékelése 1-10-ig ( 10 totál stressz):

Fájdalom-szintem ma 1-10-ig (10 elviselhetetlen fájdalom):

Energia-szintem ma 1-10-ig (10 fantasztikus energia):

Hogy érzem ma magam általánosságban?:

Mi mást írhatnék még a mai napról?:
(egészség, hangulat, általános állapot, étrend, kiegészítők, gyógyszerek, a nap lefolyása, kivel találkoztál, mivel töltöd a napod, írd le ami bánt, fáj, kérdések, amik megsíratnak, írd le a motivációidat, mi hogy változik az idő múlásával, emlékeztesd magad miért akarsz élni, ne feledd az embereket akiknek szüksége van rád) a pozitív megerősítések, gondolatok elalvás előtt csökkenti a streszt és jobban fogod magad érezni. 


https://www.facebook.com/groups/1981925805375674/

WAHLS PROTOKOLL- TERMÉKEK ELŐKÉSZÍTÉSE

Ha otthon termeszted és szüreteled a zöldség/gyümölcsöt, próbáld azonnal előkészíteni. Töltsd fel vízzel a csapot és moss meg mindent. Öblítheted csak sima vízben vagy két literhez 1 ek ecetet adva. Szárítsd meg törlő segítségével és zárható zacsiba pakold, hogy tiszta és jól azonosítható maradjon. az elkövetkezőkben, hogy könnyebb legyen a felhasználás a gyökérzöldségeket dörzsöld le és vágd le a végeit, a bab tüskéit távolítsd el és a salátaleveleket szaggasd szét, hogy "salátakész" legyen. Szedd virágaira a brokkolit és a karfiolt. Csinálj egy jól szervezett fiókot a zöldségeknek, ott látod az összes fogyasztásra kész zöldséget és több ötleted lehet salátára vagy egy egytálételre vagy csak nyersen elrágcsálgatni. A külső leveleket se dobd ki, őrizd meg és amikor az alaplét csinálod tedd bele.
A bogyós gyümölcsöket érdemes fogyasztás előtt megmosni és előkészíteni, vásárlás után két napnál hosszabb ideig ne tárold. Amennyiben nagyobb mennyiséget vásárolsz vagy szedsz rakj el későbbre is. Mosd meg, vágd ki a magházat, távolítsad el a magját, zárható zacsiban fagyaszd le, így egész évben elérhető a megbízható "szezon"termék. A konzerválás is egy lehetséges opció. A lakto-fermentálás is egy nagyon jó módja az értékes tápanyagok megőrzésének.

A nagy kérdés :-)
Miért okoznak  a szolanin tartalmú zöldségek egyes embereknél problémát? Miért fogyaszthatóak a Wahls Protokollban?
Néhány ember genetikusan érzékeny a lektinekre, ezek olyan molekulák, amik egy speciális szénhidráthoz kapcsolódva egy túlzott gyulladást produkálhatnak, ami növelheti az autoimmunitás rizikóját. A szolanin tartalmú zöldségcsalád ( krumpli, paradicsom, paprika, padlizsán) lektineket tartalmaz, amik az immunrendszer hiperaktivitását fokozhatják. Másoknál ennek a zöldségcsaládnak a fogyasztása nem okoz gondot, amiben bőséges tápanyag mennyiség található.
Az ok amiért engedélyezett a diétájában, mert ha kizárna minden olyan élelmiszert, aminek a fogyasztása valakinek is problémát okoz, akkor nem maradna szinte semmi a tányérunkban.
Néhány ember a fodros kelre is érzékeny! Ezért azokat az anyagokat zárja ki az étrendből, ami minden autoimmun beteget érint ( mint a glutén és a tejtermékek) és a tényleges ételallergiát okozókat. Az, hogy te személy szerint érzékeny vagy e a lektinekre táplálkozási- és önvizsgálati naplók vezetésével tudod ellenőrizni. Amennyiben nem reagálsz jól a szolanintartalmú ételekre, hagyd el az étkezésből! Ha nem okoz gondot, nincs okod kizárni.


Arra gondolsz, hogy nem tudod az összes (9 bögre) zöldséget megenni. Megérti, hisz állandóan ezt hallja. A probléma nagy része megoldódik azzal, hogy a W.P. minden lépcsőjén kizárásra kerül a glutén és a tejtermékek. Az emberek nagy része gabonán  és tejen alapuló étrendet követ, amiket itt ki vannak zárva a táplálkozásból, ami a majdnem üreg gyomor érzését kölcsönzi. Mi mással lehetne jobban megtölteni a hasunkat, mint zöldséggel és gyümölccsel?
Veszi, hogy ez egy hatalmas táplálkozásbeli váltás. Néhány embernél problémát okoz a természetes táplálékok megnövelt bevitele okozta bélrendszerben történő változás. A szervezet adaptálódása alatt előfordulhat, hogy több gáz képződik, lehetséges gyomorgörcs, hasmenés vagy épp székrekedés. Ha SM-ben vagy egyéb autoimmun betegségben szenvedsz, lehet egyéb súlyos bélrendszeri problémád is, mint krónikus bélgyulladás, ami komplikációkat okozhat a zöldségek fogyasztása esetén. Teljesen elfogadható, hogy apránként szokj hozzá. Ha sok emésztőrendszeri problémád van a következőket ajánlja:
1) mindenekelőtt kezdd el a csontlevest fogyasztani, naponta 1-3 bögrével, elkeverve egy kis kókusztejjel, ez elősegíti a bélfal regenerálódását.
2) Kezdd el a zöldségek fogyasztását, leves formájában. Párold vízben a zöldséget 20 percig, vedd ki és adj hozzá csontlevet.
Amikor ehhez már jól alkalmazkodtál csinálj pürét a zöldségekből és úgy add a levesedhez. Kezd kicsi mennyiséggel, majd folyamatosan emeld. A szervezeted meg fogja szokni ezt a táplálékot, ahol az élelmi rostok össze vannak törve és a zöldségek könnyebben emészthetőek. A zöldségek tolerálásának különbözőségére, az emésztőrendszerben élő baktériumok a magyarázat. Mindenkinél egyéni az emésztőenzimek egyensúlya, ami a toxinok "kezelésére" szükséges. Megfigyelhette, hogy néhány ember nem bírja a három csésze zöld zöldséget, ami hasmenést okoz náluk de semmi nem történik ha párolva fogyasztják vagy csak napi 1-2 bögrével fogyasztanak belőle nyersen.
Azok akik krónikus vagy irritábilis bélrendszeri problémákkal küzdenek fogyasszák a zöldségeket párolva vagy levesnek, így egyszerűbb megszokni a fogyasztásukat. A fejlődésed le tudod mérni azon, hogy eleinte csak a párolt zöldségeket tolerálod jó, később nincs gond a salátákkal, turmixokkal és a nyers zöldségekkel. Szánd rá az időt, hogy fokozatosan emeled a zöldség és gyümölcsfogyasztásodat és figyeld hogy nő a tolerancia szinted.
Ha valamelyik kajcsira nem jól reagálsz, zárd ki az étkezésedből három hónapra. 3 hónap alatt elégséges javulás történhet, hogy tolerálj egy kicsit hetente egyszer a nevezett élelmiszerből. Ha nem, akkor kerüld továbbra is.

Véralvadásgátló szedése mellett a zöld zöldségek (K-vit) fogyasztása problémát okozhat, mindenképp orvosi konzultáció, gyakoribb vérvételek, stb.

https://www.facebook.com/groups/1981925805375674/




WAHLS PROTOKOLL 1-ES SZINT - WAHLS DIÉTA

1-ES SZINT, WAHLS DIÉTA (W.D.)

A KEZDÉS

 

Ha késznek érzed magad megváltoztatni az életed, a sejtjeidet táplálva, a mitokondriumaidat erősítve, kezdeményezve a szervezetedben lévő krónikus betegség megfordítását, kezdd itt. 

A W.D. a kezdet. Bár lehet úgy döntesz tovább lépsz a 2., Wahls Paleo Diéta vagy utolsó, 3. szintre, Wahls Paleo Plusz meg kell értened hogyan válik egésszé, felhasználva a legelemibb  étkezési alapelveket.

 A W.D-nak 2 fő irányelve van, a harmadik is melegen ajánlott de opcionális:

 1)    Hozzáadni az étrendhez

 2)    Elhagyni az étrendből

 3)    A fogyasztott élelmiszerek minősége

 

Ezt a három egyszerű szabályt betartva, meglepődve fogod tapasztalni, hogy mennyire máshogy fogod magad érezni. Ha autoimmun betegséged van, azt javasolja, hogy még MA kezdd el a diétát.

 

A táplálkozási piramisa a következő képpen épül fel.  

Az alapját a zöldségek képezik ( zöld, kénben gazdag és színes zöldségek és gyümölcsök) 

Második szinten a fehérje, lehetőleg állati de ezen a szinten még lehetséges a növényi eredetű fehérjék fogyasztása, ezért vegetariánusoknak is megvalósítható.

Következő a diók és magok. 

És a piramis csúcsán az engedélyezett zsiradékok.  

Tilos a tejtermékek, glutén tartalmú ételek, tojás, a gyorséttermi kajcsik és adalékanyagok illetve besugárzott vagy mikrózott ételek fogyasztása.

  

Egy amerikai étrendje átlagosan 1759 kalóriát tartalmaz. Az RDA – ajánlott napi bevitel – az a megadott tápanyag mennyiség, ami bevitele megfelel a lakosság 97%-ának. Ezt 2-3 évente felülvizsgálják. Az amerikai étrendben a B-vitaminok legnagyobb részét(folsav, riboflavin, tiamin, niacin és még vas) lisztből viszik be a szervezetbe.

Különböző tápanyagok %-os bevitele a két étrendben a jelenlegi RDA szerint.

Tápanyag

Amerikai étrend %

Wahls diéta %

D vit

31

75

E vit

55

143

Kalcium

74

126

Magnézium

88

174

A vit

100

340

Piridoxin

121

626

Folát

122

207

Cink

123

178

Tiamin

128

741

C vit

133

514

Niacin

154

452

Vas

164

235

Riboflavin

175

827

B12 vit

201

704

 

Mint a táblázatban is látható a -Wahls diétával 1,5-8-szor annyi vitamint és ásványi anyagot viszünk be, mint az átlagos amerikai, lisztben gazdag táplálkozással.

 

Első lépés: a 9 csésze

A Wahls diáta alappillére a 9 csészényi zöldség és szines gyümölcs bevitele naponta. Kilenc ! Ez a legfontosabb, a klinikáin 7 napos kurzusokat tartanak az embereknek a zöldségekhez való adaptálódásból. Az élelmiszer amit megeszünk, a víz amit megiszunk, a levegő amit belélegzünk, minden amit a bőrünkre kenünk hozzájárul a sejtjeink egészségi állapotához. Amennyiben gondot okoz a 9 csésze, kezdheted 3-mal aztán emeld fokozatosan. Inkább mint, hogy úgy érezd, hogy nem tudod megvalósítani és feladd. A kis lépések is jobbak, mint a feladás, mert elindulsz a jobb egészség felé vezető úton.

Arra kér, hogy a kilenc csészébe ne tartozzon bele az alma és a jégsaláta. Ez egy speciális metódus a maximális tápanyag bevitelere. Gyakran felteszik neki a kérdést, hogy nem lehetne e a zöldségeket különféle táplálékkiegészítőkkel bevinni. Egy szó a válasza: NEM! A zöldségekkel bevitt vitaminok, ásványok, antioxidánsok a legjobbak a szervezetnek, hisz teljesen természetesek, megfelelően tudnak hasznosulni, míg a kiegészítők nagy része mesterségesen van előállítva és így talán nem tudnak olyan jól hasznosulni a szervezetben, biológiailag nem tudják olyan jól támogatni sejtjeinket.

A 9 csésze rendkívül fontos, hogy a W.D. sikeres legyen. Két dolog amit észben kell tartani a sejtjeink jó egészségéhez: megadni nekik amire szükségük van illetve kizárni amik megzavarják normális működésüket.  Az első dologra való a 9 csésze zöldség.

1)    3 csésze zöld leveles zöldség

Ezek a zöldségek a nagy sűrűségű tápanyagok fitokémiai gyárai. A B-, főleg a folátok ( más néven folsav, folin vagy B9 vit), A-, C- és K-vitaminok elsődleges forrása. Ha a BACK-zöldségekről van szó, gondolj a B, A, C és K vitaminra, mint négy nélkülözhetetlen tápanyagra az összes SM érintett számára.

  • B-vitaminok. Az idegrendszer egészséges működtetéséhez sok B-vitaminra van szüksége a szervezetednek. Pl folátra van szükség a myelin gyártásához, amely szigeteli az idegeket, amit SM problémánál támadás ér és károsodik. Minden hasznos, ami támogatja a myelingyártást.
  • A-vitamin előanyag. A zöld/ségek gazdag alfa- és bétakarotin forrásnak számítanak, ami az A-vitamin előanyaga, ami a retina egészségéért felelős. Sok SM-ben szenvedőnél tapasztalható makuladegeneráció vagy egyéb retinát érintő probléma. A zöld/ségekben gazdag étrend elősegíti a retina és a látóideg egészségét és csökkenti az esélyt a csökkenő látóképességnek. Az A-vit az immunsejtek működésében is szerepet játszik, csökkenti azok hiperaktivitását és segít a szervezeted immunitását újrakonfigurálni, hogy visszatérjen a normális, egészséges állapotába. A csontok erősségében is van szerepe és bőr rugalmasságában, elasztikusságában, követve a W.D-át „megfiatalodsz”.
  • C-vitamin. Alapvető az immunsejtek egészséges működéséhez, akárcsak a bőr és az íny esetében. Csökkenti bizonyos rákok kockázatát.
  • K-vitamin. A bélben található jó baktéiumok alakítják más formává, így képesek csökkenteni az arteriális magasvérnyomást, a meszesedést az érrendszerben és a szívbillentűkön. Állatkísérleteknél védőfaktornak találták autoimmun eredetű encephaliteses egerek esetén az SM kialakulásában. A tudósok egyre inkább biztosak a K-vitamin fontosságában az egészségénél és a myelingyártásnál. SM vagy autoimmun eredetű betegségnél a szükséges élelmiszerek listájának a tetején legyen.

Ezen kívül a zöld/ségek többek mint BACK-zöldségek. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a myelin termelésére és a myelinburok helyreállítására való hatékonyságukat. Ne felejtsd, amennyiben nyersen fogyasztod ezeket a zöld/ségeket 6 csészényit kell elfogyasztanod naponta, párolt, főzött verzióból 3-at.

Íme néhány jó választás (x-szel jelölve a Ca-ban gazdag):

  • mángold- minden színben
  • bok choy /pak choi vagy bordás kel - (x) és más ázsiai zöld zöldségek
  • fodros kel verziói (x)
  • spenót
  • céklalevél
  • Chou cavalier (collard green)levele (x)
  • mustárlevél (x)
  • pitypanglevél (x)
  • mindenféle saláta, világoszöld-, sötétzöld,- piros levelű (kivéve a jégsaláta)
  • petrezselyem
  • rukkola (x)

A jó zöld zöldség hatásai:

  • Rákellenes
  • Gyulladás-csökkentő
  • Egy jobb egészség az agynak
  • Kevésbé törékeny,  jobb,  elasztikusabb bőr
  • Kiegyensúlyozottabb hormonok
  • Kevesebb meszesedés az érrendszerben
  • Jobb májegészség
  • Egészségesebb szem

Egyéb zöld/ségek:

  • endívia
  • navet szár/levél (x)
  • retek levél
  • búzafű
  • mizuna
  • cikória
  • coriander
  • scarole sali
  • zsázsa
  • római saláta
  • tatsoi
  • trevise saláta

 

2)    3 csésze szines zöldség / gyümölcs

Válassz élénk színű z/gy-öt, mint a répa, cékla, inkább mint csak a külsején színeseket, pl piros alma. A világos húsú gyümik, mint az alma, körte, banán nem számítanak a 9 csészébe. W.D-ban fogyaszthatóak de csak a 9 bögrén felül, élvezeti cikként.

Az antioxidánsoknak nagy szerepe van az autoimmun betegségekkel szembeni védekezésben. Sok tanulmány enged arra következtetni, hogy az élénk színű zöldségekben és gyümikben, azaz antioxidánsokban gazdag táplálkozás véd a szív- és érrendszeri betegségekkel, a rákkal és a demenciával szemben. Érdemes minél többet bevinni természetes táplálékként. Egy céklalé fogyasztók körében végzett vizsgálatban úgy találták, hogy csökkenti az arteriális vérnyomást, kevésbé tapadósak a vérsejtek, ami miatt nőne a vérnyomás az erekben és az érelzáródás rizikója.

Minél sötétebb valami, annál nagyobb az antioxidáns tartalma. Szerencsére a sötétebbek a legjobb ízűek is ;-) .  

A fehér húsú uborka és cukkini, mert alacsony CH tartalmuk, héjuk pedig antioxidánsban gazdag. Igyekezz 3 különböző színt fogyasztani naponta. P.P-ban (3.sz) javasoltak az alacsony CH-s dolgok. A keményítőben gazdag zöldségeket csökkentsd heti 2 adagra, 1-2 kanál zsírral és fehérjével fogyasztva. Ha nem vagy táplálkozási ketózisban ki kell zárni a magas CH tartalmú termékeket és növelni a kókusztej bevitelt. A most következő ételek közül, amelyiknek a CH tartalma 30 gr felett van adagonként, a magas CH tartalmú ételek közé tartozik.

 

Zöld

 

  • articsóka
  • spárga
  • avokádó
  • zöldbab, zöldborsó, cukorborsó, mange-tout (3. szinten kerülendő)
  • káposzta
  • zeller
  • uborka héjjal
  • szőlő
  • sárgadinnye
  • kiwi
  • lime
  • okra
  • olajbogyó
  • paprika
  • cukkini héjjal

 

Magasabb CH-tartalmúak

  • bolti gyümölcslevek (3. szinten tilos)

 

Piros

  • cékla
  • vérnarancs
  • vörös káposzta
  • cseresznye
  • vörös áfonya
  • ribizli
  • grapefruit
  • szőlő
  • paprika
  • málna
  • rebarbara
  • eper
  • paradicsom
  • görögdinnye

 

Magasabb CH

  • bolti gyümilevek, szárított gyümölcsök, gránátalma (WPP-ben kerüld)

 

 Kék / Lila / fekete

alacsony/ közepes szénhidrát

 

  • aronia bogyó
  • szeder
  • áfonya
  • ribizli, fekete
  • padlizsán
  • bodza
  • szőlő, fekete
  • szőlő, lila
  • kelkáposzta,lila
  • olajbogyók, fekete
  • szilva
  • málna, fekete

 

Magasabb szénhidrát

  • bolti lé (kerüld a Wahls Paleo Plusban)
  • datolya (kerüld a Wahls Paleo Plusban)
  • szárított mazsola (kerüld a Wahls Paleo Plusban)
  • füge, lila (elkerülhető a Wahls Paleo Plus)
  • aszalt szilva (kerüld a Wahls Paleo Plusban)
  • mazsola (kerüld a Wahls Paleo Plusban)

 

 Sárga / narancs

 Alacsony / közepes szénhidrát

 

  • sárgabarack
  • sárgarépa
  • grapefruit
  • kiwi, arany
  • citrom
  • mangó
  • sárgadinnye
  • nektarin
  • narancs
  • papaya
  • őszibarack
  • paprika, narancs és sárga
  • ananász
  • tök
  • sütőtök
  • édesburgonya
  • mandarin
  • paradicsom, sárga
  • jamgyökér

 

Magasabb szénhidrát

  • télitök
  • kereskedelmi lé (kerüld a Wahls Paleo Plusban)
  • aszalt sárgabarack, ananász, vagy más aszalt gyümölcs (kerüljük a Wahls Paleo Plusban)
  • füge
  • édes burgonya, főtt

 

III.Kénben gazdag zöldségek (3 csésze naponta): (* = magas kalciumtartalmú zöldségek)

 

  • rukkola *
  • spárga
  • pak choi*
  • brokkoli
  • brokkoli Rabe (rapini)
  • kelbimbó
  • fejes káposzta
  • karfiol
  • metélőhagyma
  • kelkáposzta *
  • jégcsapretek
  • fokhagyma, minden típusú (két gerezd = 1 adag)
  • kelkáposzta*
  • karalábé
  • póréhagyma
  • mizuna
  • gomba
  • mustár zöldje
  • vöröshagyma, piros, sárga, és a fehér
  • retek
  • karórépa
  • mogyoróhagyma
  • tatsoi
  • tarlórépalevél *
  • fehérrépa
  • zsázsa

 

Keményítőtartalmú gyümölcsök nem számítanak bele a 9 csészébe (fehér húsúak). csak a 9 csésze után fogyaszthatóak:

  • alma (tilos Wahls Paleo Plus)
  • banán (tilos Wahls Paleo Plus)
  • körte (tilos Wahls Paleo Plus)

 

 

Más fehér nem keményítőtartalmú zöldség amit lehet fogyasztani, miután a 9 csészét már megetted:

  • bambuszrügy
  • uborka héj nélkül
  • jicama
  • kínai sulyom (konzerv)
  • cukkini héj nélkül

 

A MITOKONDRIUMOKRÓL

szép estét mindenkinek,
a videóból kaphatunk némi betekintést a diéta lényegébe de talán ássuk bele egy kicsit jobban magunkat.
volt egy kis időm, így belebújtam a könyvecskémbe. próbálok lényegi dolgokat kiragadni belőle, a mitokondriumokkal (mk) kezdem. T.W. szerint a problémák alapját képezi a mk helytelen "etetése, táplálása" vagy épp éheztetése . A mk a sejtmaggal rendelkező élőlények sejtjeiben található, az energia termelésében és elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske. sejtenként minimum egy van de az intenzív anyagcserét folytató sejteknél (pl agy) akár ezer is lehet.
a mk jó működéséhez a következő dolgokra a van szükség: B-vitaminok, ásványi anyagok, Q10 koenzim és antioxidánsok.

Résultat d’images pour mitokondrium
Jelek, amik megmutatják, hogy éhezik a mk.:
1) fáradtság: ha mindig fáradtnak érzed magad, ha elégséges alvás mellett is alacsony az energiaszinted, a mk-jaidnak hiányozhatnak a fent említettek az energiagyártáshoz.
2) cukorban és keményítőben gazdag élelmiszerek előnyben részesítése. pl. a fehér liszt, cukor, kukoricaszirup fruktózban gazdag kaják gátolja a mk-ot hatékony működésében. Extrém mennyiségű, üres kalóriát tartalmaznak, amitől a sejtek éhen maradnak, illetve elősegítik a bélben a rossz baktériumok számának növekedését, ami újabb problémákhoz vezet.
3) 50 éves elmúltál. a mk-ok hatékonysága apránként a kor előrehaladtával csökkent, kiváltképp ha a táplálékbevitel az optimális alatt van.
4) statinokat (modern koleszterin-csökkentő) szedsz. ezek befolyásolják a Q10 koenzim gyártását. az időseknél amúgy is nehezebben termelődik, statinok mellett meg még inkább, ami egyéb egészségügyi problémákat is súlyosbíthat, főleg neurodegeneratív betegségeket. amennyiben orvosoddal úgy érzitek, hogy szükség van rájuk, érdemes plusz Q10 koenzim-bevitellel kompenzálni a hatásukat.
5) gyógyszerek szedése. sok közülük csökkenti a vitaminok, ásványok és a Q10 koenzim felszívódását.
Q10 koenzim felszívódását zavaró gyógyszerek: három fázisú antidepresszánsok, benzodiazepinek, karbamid-szulfátok, egyes vízhajtók, béta blokkolók, paracetamol.
B- vitaminok felszívódását, hasznosulását befolyásolhatják: vízhajtók, bizonyos diabetikumok, fogamzásgátlók, savlekötők, bizonyos antibiotikumok, benzodiazepinek, három fázisú antidepresszánsok, protonpumpa inhibítorok.
6) a vízhajtók és savlekötők zavarhatják az ásványok felszívódását is.
7) krónikus migrén vagy vérnyomással összefüggő fejfájás szintén a mk-ok diszfunkciójára utalhat.
8) krónikus betegség, ami alaptünete annak, hogy a mk nem működik megfelelően, nem termel elég energiát a szerveknek, ami a sejtek elöregedéséhez is vezet, a szervek nem működnek megfelelően és krónikus betegségek alakulnak ki.
vissza szeretnéd nyerni az egészséged? támogasd a mk-ot, hogy a lehető legnagyobb mértékben vissza tudja szerezni a normális működését. a W.protokol a mk jó működését tűzi ki célul a megfelelő táplálékokbiztosításával. ha elárasztod a szervezeted a fent említett fontos anyagokkal, nem fognak éhezni a mk-jaid.
amennyiben valaki talál fordítási vagy értelmezési hibát szóljon! szép estét!

https://www.facebook.com/groups/1981925805375674/


WAHLS PROTOKOLL VAGY PALEO?

 

Megkérdezed már magadtól, hogy a W.P. melyik szintjét csináld vagy nem lenne-e elég a paleo típusú étkezés egyik formája? Rengeteg szabadon választható verzió áll rendelkezésre belőle az emberiség kezdetéig: a paleo diéta, a primitív táplálkozás, a barlangi ember étrendje, az eredet diétája, stb. Vannak közös és eltérő pontjaik, a széles körben elterjedt mozgalmat Robb Wolf indította, alapját dr. Cordain A paleo diéta - A diéta, megtalálni eredeti formát, átalakított élelmiszerek nélkül (szabadon fordított, nem tudom megjelent e magyarul) című könyve képezi, mely orvosi antropológiai vizsgálaton alapul, kutatja a több mint 10000 éve élt emberek illetve a ma is létező vadászó-gyűjtögető életmódot élő népcsoportokat és Mark Sisson, aki 2 könyvet is írt a témában.
Személyesen, dr. Wahls rajong a paleo irányzatokért de szeretné, ha megértenénk, hogy a W.P. nem csak egy csak egy újabb paleos diéta verzió. Többet, szervezést, tanácsadást kínál az eligazodáshoz és segítséget a táplálkozás optimalizálásához az SM-ben szenvedő embereknek. Hosszú ideig követte a paleo étkezést ( dr. Loren Cordain paleóját véve alapul) de ez nem volt elég a gyógyulásához. Sokaknak akik követik ezt a diétát, előnyös az egészségük szempontjából és többnyire nagyszerű formában vannak. Ezzel szemben, egy embernek, akinek problémája van az egészségével, nagyobb körültekintésre, szervezettségre van szüksége, mint amit az általános paleo diéta, a primitív paleo vagy a vadászó-gyűjtögető típus adhat, mert többet kell tennie annál, hogy csak tartózkodik az egészségére káros élelmiszerektől. Azaz, meg kell tanulnia optimalizálni azon a minőségi élelmiszerek fogyasztását, amik előnyben részesítik az agyuk és a mitokondriumok egészségét.
Egy vizsgálatot végezve a mikrotápanyagok beviteléről különböző diétákban, orvosok arra a megállapításra jutott, hogy Robb Wolf paleo étrendje és Mark Sisson primitív étkezése sokkal gazdagabb tápanyagokban, mint a tipikus amerikai étrend. Ellenben, ebben a két étrendben, bár 27 mikrotápanyaból 15-tel megtámogatja a szervezetet, de az RDA- napi ajánlott bevitel- eléréséhez 14000 kalóriát kéne elfogyasztani. Az amerikai étrendben ez 27000 napi kalóriányi élelmiszer bevitelével érhető el. Ezek a paleo típusú étrendek nyilvánvaló, hogy sokkal jobbak, mint a sima amerikai étrend, de speciális előírások, specifikációk nélkül az ilyen étrendeket követők kockáztatják, hogy nem kapja meg az agyuk és a mitokondriumok a számukra létfontosságú, esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, ásványokat és antioxidánsokat.

Ez az amit próbál reprodukálni a W.P. mindegyik lépcsőjén, a kísértések elkerülésére és a káros folyamatok orvoslására, visszanyúlva az emberiség eredetéhez. Nagyon strukturált módon tervezte meg az étrendet, hogy olyan minőségi élelmiszerekkel tölthessétek meg a tányérjaitokat, amennyire csak az lehetséges a mezőgazdaság mellett. Keveseknek van lehetősége valóban vadászat és gyűjtögetés útján táplálkozni a természetben és nem igazán rendelkezünk felmenőink konkrét tudásával környezetünk felhasználásáról. Viszont megvan a legnagyobb esélyünk az egészségünk optimalizálására, ha az étrendünk gazdag zöld leveles zöldségekben,  keményítőben szegény zöldségekben, gyümölcsökben, mint a bogyósok, és nem utolsó sorban állati fehérjében.

Az elsődleges különbségek a W. P. és egyéb paleo típusú diéták között:

- táplálkozási sűrűség. A program minden szintje szigorúan és aprólékosan tömény táplálkozási szempontból. Egy speciális étrend mely megfelelő hozzájárulást garantál vitaminokból, ásványokból és antioxidánsokból. Semmit nem bízott a véletlenre, feltételezve, hogy elégséges gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz illetve megfelelő mennyiségű felérjét és/vagy egészséges magvat. Egy nagyon speciális táplálkozásra van szükséged, aminél elsődleges a tested. Ez egy orvosi kezelés lesz a testnek.

- zsírok emelt aránya. Az sima paleo a sovány húsokat ajánlja, míg a W. paleó és a W. P.P. az emelt zsírbevitelt támogatja, mert előnyös az agynak ( különböző típusú zsírok formájában, mint ami van a zsíros vadvízi halakban, a kókuszzsírban vagy az avokádó olajban). Az agy 60-70%-a zsír. Egészséges zsírokra van szükségünk a myelinburok gyártásához.

- a lokalitás hangsúlyossága. Lehetőleg helyi termelők által forgalmazott, regionális dolgokat javasol, előtérben a szezonalitással. Hisz elődeink is azt ették, ami a környezetükben fellelhető volt. A helyi termelőtől vett vagy saját termelésű élelmiszerek hatékonyabbak, több tápanyagot tartalmaznak, hisz begyűjtés után igen rövid időn belül fogyaszthatóak, a raktározott termékekkel összevetve magasabb a vitamin és az antioxidáns tatalmuk. A nem szezonális, messziről hozott dolgok szintén sokkal kevesebb tápanyagot tartalmaznak. Pluszban a helyi és naturális termékek, olyan földben és körülmények között teremnek, ami a legoptimálisabb a számukra. A vadon termett dolgok még ennél is több tápanyagot tartalmaznak, egészségesebbek és vegyszermentesek, vitaminban és védő antioxidánsban igen gazdagok. Ő a veterán pácienseit ösztönözni szokta vadászatra, a természetben való élelemgyűjtésre és konyhakert készítésére. Az így kapott ételek és a szabad levegőn tartózkodás a természetben, mind elősegíti a gyógyulást.

- glutén, tojás, tejtermék és nagyon-nagyon kevés hüvelyes. Sok paleo diéta ösztönöz a tojásfogyasztásra, engedélyezi a bio, természetes tejtermékeket, néha még a szárított zöldségeket is ( paleosok fogyasztanak hüvelyeseket és gluténmentes gabonákat is és a vegetáriánusok is). Ezek az élelmiszerek nem ajánlottak ebben az étrendben.
( tojásra azt írja, hogy azért nem ajánlja, mert nagyon sok embernél allergén. Amennyiben mégis fogyasztanál, akkor is legalább egy hónapot várjál az étrendbe való visszaillesztés előtt. 2-3 napig egyél naponta 3-4x és figyeld magad, hogy mi történik. Ha úgy veszed észre, hogy gondot okoz a fogyasztása, hagyd el a táplálkozásodból. Ha két hétig semmilyen negatív tüneted nem válik intenzívebbé és tojásfogyasztás nem okoz problémát, mindenképp válaszd szabadon tartott, kapirgálni engedett :-), rovarokat, füvet fogyasztó tyúkok tojását, mert az vitaminban, fehérjében és egészséges zsírban is gazdag. ( én mielőtt visszavezettem a tojást, csináltam egy otthon végezhető tojásallergia tesztet is).

https://www.facebook.com/groups/1981925805375674/

W.P. - MIKROKAJCSIK AZ AGYNAK

A sejtek táplálása alapvető fontosságú, egészség esetén is de különösen fontos azoknál akik SM-ben szenvednek, vagy olyan egyéb betegségben ami az agyra van hatással, ez a táplálkozás meglepően összetett, előnyben részesíti ennek a szervnek az ellátását tekintélyes mennyiségű erőforrásokkal a korrekt működéshez.

A myelin az egyik legfontosabb struktúra az agyban, ez a zsíros anyag fogja körbe a milliárdnyi idegsejtet és szigeteli azt. És ez az amelyet az immunrendszer megtámad SM érintettség esetén.
Az egészséges myelin előállításához szükséges anyagokról a dokin nem valószínű, hogy tud, de ő igen, a következőek: B1, folátok (folsav) (B9), B12, omega3 zsírsavak (különösen a DHA) és jód.

Az agy függ a neurotransmitterektől is, ezek azok a molekulák, amik által a sejtek kommunikálnak egymással. Ha hibásan műkődnek az depresszióhoz, szorongáshoz, ingerlékenységhez, a szenvedés súlyosbodásához vezethet. Sok orvos ad a páciensének a hangulati zavarára Prozacot, stimulálni a specifikus transzmitter gyártását de gyakran nem igazán hatásos, hisz nem sokat tudnak a neurotranszmitterek elsődleges táplálékigényéről.
Hogy a neurotranszmitterek megfelelően működjenek, az agyunknak szüksége van aminosavakra, kénre és B6-ra.

A testünk különböző típusú sejtekből épül fel. A tápláló élelmiszerek adják az energiát a sejteknek, hogy képesek legyenek megfelelően működni. 

Elemi biológia:
Az agysejteknek táplálékra ( energiára ) van szükségük:
- a normális működéshez
- a toxinok és bomlástermékek eltávolításához, amik összegyűltek bennük
- helyreállítani a testet
- védeni a testet
- kommunikálni egyéb a testet alkotó sejtekkel
ezért kell: Q10 koenzim, omega 3, jód, B-vitaminok, D- vitamin, magnézium

A myelinburokhoz: 
B-vitaminok, omega 3, jód

A sejtek közötti kommunikációhoz:
neurotranszmittereknek: B-vitaminok és kén szükséges a kommunikációhoz
bomlástermékek, toxinok szállításához: antioxidánsokra
színes gyümölcsökre és zöldségekre

Ajánlat: nyeld le a szivárványt! a friss zöldségek és gyümölcsökből válogasd össze a legkülönbözőbb színűeket.

És jöhet a táblázat a mikrotápanyagokról és hatásaikról:


Tápanyag
Fő hatás
Elsődleges forrás
A-vitamin, retinol
vizuális pigmentek szintézise a retinában
Tőkehalmáj olaj, máj
B1, tiamin
Myelingyártás, cukorfelhasználás
Belsőségek, magok, dió
B2, riboflavin
Mitokondriális energiagyártás
Máj, zöld zöldségek
B3, niacin
Mitokondriális energiagyártás
Máj, csirke
B6, piridoxin
Neurotransmitter gyártás
Halak, zöld zöldségek
B9, folsav
Myelingyártás
Máj, zöld zöldségek, spárga
B12, kobalamin
Myelingyártás
Máj, tenger gyümölcsei
C vit.
Gyulladásgátlás, intercelluláris antioxidáns szállítás
Zöld zöldségek, citrus félék

D vit
DNS helyes olvasása, agysejtek védelme
Tőkehalmáj olaj, napfény
E vit
Sejtek közti kommunikáció, koleszterinszállító sejtek védelme, agysejthalál csökkentése, az öregedés megelőzésére
Dió, magok avokádó
Vas
Agyi oxigénszállítás
Belsőségek, zöld zöldségek, melasz
Réz
Vas/réz egyensúly a magasabb agyi funkciókért
Belsőség, tenger gyümölcsei, dió, magok
Cink
Észlelés segítéséért
Máj, tenger gyümölcsie, dió, magok
Jód
Intelligenciát segíti, myelingyártás
Alga, tenger gyümölcsei, jódozott tengeri só
Magnézium
Sejtstabilizálás túlzott glutamát (stimulálás) ellen
Zöld zöldség, csíra, alga
Szelén
Oxidációs stressz ellen
Brazil dió, napraforgómag, tenger gyümölcsei, alga
Likopin, lutein, zeaxantin, alfa- és bétakarotin, béta-kriptoxantin
Sejthártya és mitokondrium védelem
Élénk színű gyümölcs, zöldség
Carnitin
Mitokondriális energiagyártás
Szív, vese, máj, húsok
ALA
Mitokondriális energiagyártás
Szív, vese, máj
Q10 koenzim
Mitokondriális energiagyártás
Szív, vese, máj
Kreatin
Mitokondriális energiagyártás
Belsőség, vadhús
B5, pantotén sav
Mitokondriális energiagyártás
Máj, gomba, avokádó
K vit
Myelin, véredények erősítése
Zöld zöldségek
Koleszterin
Hormontermelés, sejtfalerősítés
Állati zsírok
AAL vegáknál
Sejtfal, myelin gyártás
Dió-, len-, kenderolaj
Omega 3, EPA, DHA
Gyulladáscsökkentés, sejtfal és myelin képzés
Vadhering, vadlazac, legeltetett, állatok húsa
Omega6
Sejtfal, myelingyártás, sejtkommunkáció ( nagyobb adagban gyulladáskeltő, omega3-mal egyensúlyba hozható)
Magok, dió
Belsőség, hús



KÁROS ANYAG


Transzzsír
Súlyosbítja a sejtfal és a mitokondriumok károsodásait
Hidrogénezett olajok, olajban sütött ételek ( gyorséttermi kaja)

Magáról a bővebb diétáról, életmódról is olvashattok a fb. csoportban.




WAHLS PROTOKOLL ALAP

 




Kislányomtól megkaptam Dr. Terry Wahls, az SM-ben szenvedő doktornő könyvét, aki a paleó egy fajtájának segítségével tünetmentessé tudta enni magát :-)  Ezen felbuzdulva csináltunk egy csoportot sms-eknek, akiket érdekel a téma a fb-on, 
https://www.facebook.com/groups/1981925805375674/requests/?notif_t=group_r2j¬if_id=1504193972969155 

és ott próbáljuk együtt összehozni magyarul a diéta lényegét. Egy kis szösszenet az alap szintről, szerintem közel sem annyira riasztó, még első ránézésre sem :-) .


Wahls diéta (1. szint)
 
 
-egyél jóllakottságig.
 
-testméretednek megfelelően emelheted vagy csökkentheted az adagot, szem előtt tartva a hús, gyümölcs és zöldségek alap-arányát.
 
-egyél napi 9 csésze zöldséget és gyümölcsöt a következő elosztásban ( 1-1 étkezésnél annyit, amíg már nem érzed éhesnek magad, nem kell degeszre tömni magad, mert még van egy fél bögrényi cucc):
 
3 csésze zöld zöldség
3 csésze kénben gazdag zöldség ( káposzta, hagyma, gomba)
3 csésze vegyes, minél színesebb zöldség
 
- fogyaszd szabadon tartott, legeltetett állatok húsát és line fish-t ( erre rákerestem, azt írja bizonyos halfaták - angolra fordítva: Bar, spotted bar, black hake, lean, shellfish, gray or gray sea bream, sea bream, yellow spots, skates and common sar -, szezonban halásznak, 12 méternél nem hosszabb hajón, ami egy napnál nincs hosszabb ideig a vízen), nemnek és méretnek megfelelően, 170-340 grammnyi adagokat. Minimálisra csökkenteni az átalakított húsokat, mint kolbász, sonka, bacon, szalámi, amennyiben mégis fogyasztanád, keress nitrit, glutén és egyéb adalékmentes terméket.
 
- vegetáriánusoknak a szükséges kalóriák beviteléhez javasolja a változatos étrendet, ami tartalmaz zöldséget, gabonát, hüvelyeseket, csonthéjasokat és szóját. 2 ek len-, kender-, vagy dióolajat. a szója nagyon fontos bio, ne  OMG legyen, gyakori fogyasztás esetén inkább fermentált, mint az ecetes tofu, miso, tempeh vagy natto (utóbbi kettő képen).
 
 
- ösztönöz a gluténmentes keményítő fogyasztásra, mint álgabonák, krumpli de anélkül, hogy túlzásba esnénk, azaz nem ajánlott minden nap.

 
Moderációval fogyasztható:
- banán
- alma
- körte
Ezek nem számítanak bele a 9 bögrébe, csak azon felül lehet belőlük kis mennyiséget fogyasztani.
 
- diók, magok ( még nyers mandulakrém, szezám- és napraforgó mag) 113 gramm/nap
 
- nem gabona alapú alkoholos italok -opcionális- mint bor, lehetőleg bio/gluténmentes sör, 1 adag naponta
 
- édesítés napi 1 ek – méz, melasz, valódi juharszirup, nem feldolgozott cukor, természetes lepárlással készült cukornádlé –
 
- len-, dió-, kenderolaj csakis hidegen ( ne főzz vele) max napi 2 ek-nyi. (Azért úgy előttem van, ahogy épp kiakadtok totál, mert ezentúl nem ihattok meg egy deci lenolajat ;-) )
 
- egyéb olajok: oliva ,( ritkábban szezám vagy avokádó) csakis hidegen sajtoltat, bio, nem OMG.
 
 
Tilos élelmiszerek:
 
- minden ami gluténtartalmú
- minden tejet tartalmazó élelmiszer
- tojás
- nem bio rizs- vagy szójatej
- fehér cukor, a színezékben és fruktózban gazdag kukoricaszirup, minden szénsavas üdítő, light-ok is
- minden hidrogénezett vagy transzzsírt tartalmazó olaj és omega6-ban gazdag olajok (kukorica, szója, kolca vagy gyapotmag)
- minden konzerváló és ízfokozó szer (na-glutamát, na-nitrit)
- mikróban főzött és besugárzott ételek.
 
 
Az első lépcső ennyi, csak át kell ültetni a gyakorlatba. sok sikert!


 
süti beállítások módosítása