Próbálkozásaim zöldülő, paleos háziasszonyként

Paleo és egyéb állatfajták

Paleo és egyéb állatfajták

WAHLS PROTOKOLL 1-ES SZINT - WAHLS DIÉTA

2017. szeptember 04. - Kukac13
1-ES SZINT, WAHLS DIÉTA (W.D.)

A KEZDÉS

 

Ha késznek érzed magad megváltoztatni az életed, a sejtjeidet táplálva, a mitokondriumaidat erősítve, kezdeményezve a szervezetedben lévő krónikus betegség megfordítását, kezdd itt. 

A W.D. a kezdet. Bár lehet úgy döntesz tovább lépsz a 2., Wahls Paleo Diéta vagy utolsó, 3. szintre, Wahls Paleo Plusz meg kell értened hogyan válik egésszé, felhasználva a legelemibb  étkezési alapelveket.

 A W.D-nak 2 fő irányelve van, a harmadik is melegen ajánlott de opcionális:

 1)    Hozzáadni az étrendhez

 2)    Elhagyni az étrendből

 3)    A fogyasztott élelmiszerek minősége

 

Ezt a három egyszerű szabályt betartva, meglepődve fogod tapasztalni, hogy mennyire máshogy fogod magad érezni. Ha autoimmun betegséged van, azt javasolja, hogy még MA kezdd el a diétát.

 

A táplálkozási piramisa a következő képpen épül fel.  

Az alapját a zöldségek képezik ( zöld, kénben gazdag és színes zöldségek és gyümölcsök) 

Második szinten a fehérje, lehetőleg állati de ezen a szinten még lehetséges a növényi eredetű fehérjék fogyasztása, ezért vegetariánusoknak is megvalósítható.

Következő a diók és magok. 

És a piramis csúcsán az engedélyezett zsiradékok.  

Tilos a tejtermékek, glutén tartalmú ételek, tojás, a gyorséttermi kajcsik és adalékanyagok illetve besugárzott vagy mikrózott ételek fogyasztása.

  

Egy amerikai étrendje átlagosan 1759 kalóriát tartalmaz. Az RDA – ajánlott napi bevitel – az a megadott tápanyag mennyiség, ami bevitele megfelel a lakosság 97%-ának. Ezt 2-3 évente felülvizsgálják. Az amerikai étrendben a B-vitaminok legnagyobb részét(folsav, riboflavin, tiamin, niacin és még vas) lisztből viszik be a szervezetbe.

Különböző tápanyagok %-os bevitele a két étrendben a jelenlegi RDA szerint.

Tápanyag

Amerikai étrend %

Wahls diéta %

D vit

31

75

E vit

55

143

Kalcium

74

126

Magnézium

88

174

A vit

100

340

Piridoxin

121

626

Folát

122

207

Cink

123

178

Tiamin

128

741

C vit

133

514

Niacin

154

452

Vas

164

235

Riboflavin

175

827

B12 vit

201

704

 

Mint a táblázatban is látható a -Wahls diétával 1,5-8-szor annyi vitamint és ásványi anyagot viszünk be, mint az átlagos amerikai, lisztben gazdag táplálkozással.

 

Első lépés: a 9 csésze

A Wahls diáta alappillére a 9 csészényi zöldség és szines gyümölcs bevitele naponta. Kilenc ! Ez a legfontosabb, a klinikáin 7 napos kurzusokat tartanak az embereknek a zöldségekhez való adaptálódásból. Az élelmiszer amit megeszünk, a víz amit megiszunk, a levegő amit belélegzünk, minden amit a bőrünkre kenünk hozzájárul a sejtjeink egészségi állapotához. Amennyiben gondot okoz a 9 csésze, kezdheted 3-mal aztán emeld fokozatosan. Inkább mint, hogy úgy érezd, hogy nem tudod megvalósítani és feladd. A kis lépések is jobbak, mint a feladás, mert elindulsz a jobb egészség felé vezető úton.

Arra kér, hogy a kilenc csészébe ne tartozzon bele az alma és a jégsaláta. Ez egy speciális metódus a maximális tápanyag bevitelere. Gyakran felteszik neki a kérdést, hogy nem lehetne e a zöldségeket különféle táplálékkiegészítőkkel bevinni. Egy szó a válasza: NEM! A zöldségekkel bevitt vitaminok, ásványok, antioxidánsok a legjobbak a szervezetnek, hisz teljesen természetesek, megfelelően tudnak hasznosulni, míg a kiegészítők nagy része mesterségesen van előállítva és így talán nem tudnak olyan jól hasznosulni a szervezetben, biológiailag nem tudják olyan jól támogatni sejtjeinket.

A 9 csésze rendkívül fontos, hogy a W.D. sikeres legyen. Két dolog amit észben kell tartani a sejtjeink jó egészségéhez: megadni nekik amire szükségük van illetve kizárni amik megzavarják normális működésüket.  Az első dologra való a 9 csésze zöldség.

1)    3 csésze zöld leveles zöldség

Ezek a zöldségek a nagy sűrűségű tápanyagok fitokémiai gyárai. A B-, főleg a folátok ( más néven folsav, folin vagy B9 vit), A-, C- és K-vitaminok elsődleges forrása. Ha a BACK-zöldségekről van szó, gondolj a B, A, C és K vitaminra, mint négy nélkülözhetetlen tápanyagra az összes SM érintett számára.

  • B-vitaminok. Az idegrendszer egészséges működtetéséhez sok B-vitaminra van szüksége a szervezetednek. Pl folátra van szükség a myelin gyártásához, amely szigeteli az idegeket, amit SM problémánál támadás ér és károsodik. Minden hasznos, ami támogatja a myelingyártást.
  • A-vitamin előanyag. A zöld/ségek gazdag alfa- és bétakarotin forrásnak számítanak, ami az A-vitamin előanyaga, ami a retina egészségéért felelős. Sok SM-ben szenvedőnél tapasztalható makuladegeneráció vagy egyéb retinát érintő probléma. A zöld/ségekben gazdag étrend elősegíti a retina és a látóideg egészségét és csökkenti az esélyt a csökkenő látóképességnek. Az A-vit az immunsejtek működésében is szerepet játszik, csökkenti azok hiperaktivitását és segít a szervezeted immunitását újrakonfigurálni, hogy visszatérjen a normális, egészséges állapotába. A csontok erősségében is van szerepe és bőr rugalmasságában, elasztikusságában, követve a W.D-át „megfiatalodsz”.
  • C-vitamin. Alapvető az immunsejtek egészséges működéséhez, akárcsak a bőr és az íny esetében. Csökkenti bizonyos rákok kockázatát.
  • K-vitamin. A bélben található jó baktéiumok alakítják más formává, így képesek csökkenteni az arteriális magasvérnyomást, a meszesedést az érrendszerben és a szívbillentűkön. Állatkísérleteknél védőfaktornak találták autoimmun eredetű encephaliteses egerek esetén az SM kialakulásában. A tudósok egyre inkább biztosak a K-vitamin fontosságában az egészségénél és a myelingyártásnál. SM vagy autoimmun eredetű betegségnél a szükséges élelmiszerek listájának a tetején legyen.

Ezen kívül a zöld/ségek többek mint BACK-zöldségek. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a myelin termelésére és a myelinburok helyreállítására való hatékonyságukat. Ne felejtsd, amennyiben nyersen fogyasztod ezeket a zöld/ségeket 6 csészényit kell elfogyasztanod naponta, párolt, főzött verzióból 3-at.

Íme néhány jó választás (x-szel jelölve a Ca-ban gazdag):

  • mángold- minden színben
  • bok choy /pak choi vagy bordás kel - (x) és más ázsiai zöld zöldségek
  • fodros kel verziói (x)
  • spenót
  • céklalevél
  • Chou cavalier (collard green)levele (x)
  • mustárlevél (x)
  • pitypanglevél (x)
  • mindenféle saláta, világoszöld-, sötétzöld,- piros levelű (kivéve a jégsaláta)
  • petrezselyem
  • rukkola (x)

A jó zöld zöldség hatásai:

  • Rákellenes
  • Gyulladás-csökkentő
  • Egy jobb egészség az agynak
  • Kevésbé törékeny,  jobb,  elasztikusabb bőr
  • Kiegyensúlyozottabb hormonok
  • Kevesebb meszesedés az érrendszerben
  • Jobb májegészség
  • Egészségesebb szem

Egyéb zöld/ségek:

  • endívia
  • navet szár/levél (x)
  • retek levél
  • búzafű
  • mizuna
  • cikória
  • coriander
  • scarole sali
  • zsázsa
  • római saláta
  • tatsoi
  • trevise saláta

 

2)    3 csésze szines zöldség / gyümölcs

Válassz élénk színű z/gy-öt, mint a répa, cékla, inkább mint csak a külsején színeseket, pl piros alma. A világos húsú gyümik, mint az alma, körte, banán nem számítanak a 9 csészébe. W.D-ban fogyaszthatóak de csak a 9 bögrén felül, élvezeti cikként.

Az antioxidánsoknak nagy szerepe van az autoimmun betegségekkel szembeni védekezésben. Sok tanulmány enged arra következtetni, hogy az élénk színű zöldségekben és gyümikben, azaz antioxidánsokban gazdag táplálkozás véd a szív- és érrendszeri betegségekkel, a rákkal és a demenciával szemben. Érdemes minél többet bevinni természetes táplálékként. Egy céklalé fogyasztók körében végzett vizsgálatban úgy találták, hogy csökkenti az arteriális vérnyomást, kevésbé tapadósak a vérsejtek, ami miatt nőne a vérnyomás az erekben és az érelzáródás rizikója.

Minél sötétebb valami, annál nagyobb az antioxidáns tartalma. Szerencsére a sötétebbek a legjobb ízűek is ;-) .  

A fehér húsú uborka és cukkini, mert alacsony CH tartalmuk, héjuk pedig antioxidánsban gazdag. Igyekezz 3 különböző színt fogyasztani naponta. P.P-ban (3.sz) javasoltak az alacsony CH-s dolgok. A keményítőben gazdag zöldségeket csökkentsd heti 2 adagra, 1-2 kanál zsírral és fehérjével fogyasztva. Ha nem vagy táplálkozási ketózisban ki kell zárni a magas CH tartalmú termékeket és növelni a kókusztej bevitelt. A most következő ételek közül, amelyiknek a CH tartalma 30 gr felett van adagonként, a magas CH tartalmú ételek közé tartozik.

 

Zöld

 

  • articsóka
  • spárga
  • avokádó
  • zöldbab, zöldborsó, cukorborsó, mange-tout (3. szinten kerülendő)
  • káposzta
  • zeller
  • uborka héjjal
  • szőlő
  • sárgadinnye
  • kiwi
  • lime
  • okra
  • olajbogyó
  • paprika
  • cukkini héjjal

 

Magasabb CH-tartalmúak

  • bolti gyümölcslevek (3. szinten tilos)

 

Piros

  • cékla
  • vérnarancs
  • vörös káposzta
  • cseresznye
  • vörös áfonya
  • ribizli
  • grapefruit
  • szőlő
  • paprika
  • málna
  • rebarbara
  • eper
  • paradicsom
  • görögdinnye

 

Magasabb CH

  • bolti gyümilevek, szárított gyümölcsök, gránátalma (WPP-ben kerüld)

 

 Kék / Lila / fekete

alacsony/ közepes szénhidrát

 

  • aronia bogyó
  • szeder
  • áfonya
  • ribizli, fekete
  • padlizsán
  • bodza
  • szőlő, fekete
  • szőlő, lila
  • kelkáposzta,lila
  • olajbogyók, fekete
  • szilva
  • málna, fekete

 

Magasabb szénhidrát

  • bolti lé (kerüld a Wahls Paleo Plusban)
  • datolya (kerüld a Wahls Paleo Plusban)
  • szárított mazsola (kerüld a Wahls Paleo Plusban)
  • füge, lila (elkerülhető a Wahls Paleo Plus)
  • aszalt szilva (kerüld a Wahls Paleo Plusban)
  • mazsola (kerüld a Wahls Paleo Plusban)

 

 Sárga / narancs

 Alacsony / közepes szénhidrát

 

  • sárgabarack
  • sárgarépa
  • grapefruit
  • kiwi, arany
  • citrom
  • mangó
  • sárgadinnye
  • nektarin
  • narancs
  • papaya
  • őszibarack
  • paprika, narancs és sárga
  • ananász
  • tök
  • sütőtök
  • édesburgonya
  • mandarin
  • paradicsom, sárga
  • jamgyökér

 

Magasabb szénhidrát

  • télitök
  • kereskedelmi lé (kerüld a Wahls Paleo Plusban)
  • aszalt sárgabarack, ananász, vagy más aszalt gyümölcs (kerüljük a Wahls Paleo Plusban)
  • füge
  • édes burgonya, főtt

 

III.Kénben gazdag zöldségek (3 csésze naponta): (* = magas kalciumtartalmú zöldségek)

 

  • rukkola *
  • spárga
  • pak choi*
  • brokkoli
  • brokkoli Rabe (rapini)
  • kelbimbó
  • fejes káposzta
  • karfiol
  • metélőhagyma
  • kelkáposzta *
  • jégcsapretek
  • fokhagyma, minden típusú (két gerezd = 1 adag)
  • kelkáposzta*
  • karalábé
  • póréhagyma
  • mizuna
  • gomba
  • mustár zöldje
  • vöröshagyma, piros, sárga, és a fehér
  • retek
  • karórépa
  • mogyoróhagyma
  • tatsoi
  • tarlórépalevél *
  • fehérrépa
  • zsázsa

 

Keményítőtartalmú gyümölcsök nem számítanak bele a 9 csészébe (fehér húsúak). csak a 9 csésze után fogyaszthatóak:

  • alma (tilos Wahls Paleo Plus)
  • banán (tilos Wahls Paleo Plus)
  • körte (tilos Wahls Paleo Plus)

 

 

Más fehér nem keményítőtartalmú zöldség amit lehet fogyasztani, miután a 9 csészét már megetted:

  • bambuszrügy
  • uborka héj nélkül
  • jicama
  • kínai sulyom (konzerv)
  • cukkini héj nélkül

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szeress-ha-tudsz.blog.hu/api/trackback/id/tr1214730255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása