Többször beszéltük már a csoportban, hogy érdemes lenne összehasonlítani a különböző nemzetiségek AIP „kultúráját”. Mivel nekem a francia megy úgy ahogy, kezdjünk például a belgákkal. Furcsa a hozzáállásuk, az AIP-ot, mint a paleo egy igen szigorú verzióját írják le, de simán visszavezetnek minden kaját a gluténon kívül. eredeti oldal itt tekinthető meg: http://paleobelgique.blogspot.ch/p/aip.html
Lássuk csak a szabályaikat (néhány szóról gőzöm sincs mit jelent, bárki tudja, ossza meg velem 😊):
1.) sose fogyassz: magokat, hüvelyeseket, kemikáliával kezelt vagy előállított élelmiszert
2.) a diétában ne fogyassz eleinte túl gyakran:
-tejtermék
-finomított cukrot
-modern, növényi olajokat
-tojást, főleg a fehérjét
-dióféléket
-magokat ( beleértve kakaó, kávé, mag alapú fűszereket)
-szolanin tartalmúakat: krumpli, paradicsom, padlizsán, paprika fajták, goji bogyó, paprika alapú fűszereket)
-tápióka (érdekes)
-2O grammnál több fruktózt naponta
-alkoholt
-nem szteroid gyulladás csökkentőket: pl. aszpirin, ibuprofen
-édesítőket ( nem, semmi, még stévia sem)
-semmi hozzáadott dolog, szinezék, tartósító, ízfokozó
ezen utóbbiak visszailleszthetőek egyesével. a kivárandó idő minimum 3O nap tünetmentesség. Egyesével, figyelve a reakciókat, ha nem jó, kihagyni, később újra próbálható
3.) a belga AIP-ban TILOS dolgok:
- gabona: amarant, zab, búta, bulgúr, tönköly, kamut, faro (?), árpa, quinoa, rizs, köles, hajdina, cirok, rozs, tritikálé, teff (?)
- hüvelyesek: azuki, tehénborsó, mogyoró, lóbab, zöld-, fehér-, lima-, mungó-, vörös-, feketebab, lencsék, csicseriborsó, szója
- dió, aszalt gyümik: mandula, brazildió, kakaó, kávé, kesudió, makadámdió, mogyoró, dió, pekándió, fenyőmag, pisztácia
- magok: ánizs, repce, köménymag, kender, chia, tök, koriander, édeskömény, görögszéna, mustár, len, szerecsendió, mák, szezámmag, napraforgó
- tojások
- tejtermékek
-szolanin tartartalmúak: krumpli, paradicsom, padlizsán, paprika fajták, goji bogyó, farkasbogyó, útifűmaghéj
a fogyasztásra javasoltak:
- Zöldségek: articsóka, spárga, bette (nagyobb, kerek, fehér, retek szerű valami), brokkoli, zeller, gomba, mindenfajta káposzta, kelbimbó, mindenfajta tök, uborka, édeskömény, spenót, zsázsa, mangetout bab (kifejlett szemek nélküli, lapos zöldbab), saláta, póréhagyma, rebarbara, roquette
- zsírok: állati zsírok, pálmaolaj, olivaolaj, faggyú
- gyökérzöldségek: tápióka, retek, cékla, répa, zellergumó, hagymák, jicama (?), zöldségszár, paszternák, édesburgonya, rutabaga
- húsok: bárány, bölény, marha, bivaly, kacsa, pulyka, vadhús, tenger gyümölcsei, nyúl, disznó, csirke
- belsőségek: csontlé, szív, máj, nyelv, vese, zúza
- gyümölcsök: amerikai áfonya, sárgabarack, ananász, avokádó, cseresznye, citrom, zöld citrom, klemantin, datolya, füge, eper, málna, goyave, gránátalma, kaki, kivi, mandarin, mangó, sárgadinnye, mézharmat, szeder, áfonya, nektarin, kókusz, olivabogyó, narancs, grapefruit, papaja, görögdinnye, barack, körte, alma, szilva, szőlő
- füvek: kapor, bazsalikom, kamilla, metélőhagyma, citromfű, koriander, tárkony, babér, levendula, majoránna, zöldmenta, borsmenta, petrezselyem, rozmaring, zsálya,kakukkfű
- fűszerek: fahéj, szegfűszeg, fokhagyma, gyömbér, sáfrány, tengeri só, salotta hagyma, kurkuma
- egyebek: hering, savanyú káposzta, vizi kefír, kombucha, fermentált zöldségek, melasz, méz, juharszirup, tea, almaecet.
FOGYASZTÁSOK:
- szárnyas aprólék 5x egy héten minimum
- halak és rákfélék ( lehetőleg vad vagy jól nevelt 😉) minimum 3x hetente
- mindenfajta vegyes, színben is zöldség, napi 8-14 adag
- alga, spirulina, klorell -immunerősítésre
- minőségi hús (legeltetett, amikor lehet vadhús)
- minőségi zsír ( legeltetett állatok zsírja, hal-, oliva-, pálma-, avokádó-, kókuszzsír)
- gyümölcs napi max 1O-2O gramm fruktóztartalommal
- probiotikus kaják: fermentált zöldségek és gyümölcsök, kombucha, vizi kefír, kókuszkefír, kókuszjoghurt, kiegészítők.
Visszaillesztési lista:
1.csoport: tojássárgája, zöldbab, bogyós alapú fűszerek (négyfűszer, csillagánizs, édeskömény, kardamóm, boróka), ghee/tisztított vaj
2. csoport: magok (lásd fentebb), diók, aszalt gyümölcsök ( lásd fentebb, kivéve: pisztácia,kesudió), kakaó, tojásfehérje, vaj, kis mennyiségű alkohol
3. csoport: kesudió, pisztácia, padlizsán, paprika, kávé, teljes tejszín, fermentált tejtermékek (kefír, joghurt)
4. csoport: más nyers tejtermékek, csípős paprika, paradicsom, krumpli, alkohol, fehér rizs, fermentált, áztatott hüvelyesek, fermentált, áztatott, gluténmentes magvak