Próbálkozásaim zöldülő, paleos háziasszonyként

Paleo és egyéb állatfajták

Paleo és egyéb állatfajták

DESSZERGOLYÓ

2017. május 17. - Kukac13
Sokan gondolják, hogy liszt és cukor nélkül nem lehet finomságokat csinálni. Pedig ez távolról sem igaz. Én nem vagyok egy édesszájú de ha vendégek jönnek igyekszem valamit mindig összerittyenteni. Sok paleós receptre igaz, hogy rengeteg féle hozzávaló kell, gyakran annyira frissek a receptek, hogy a kitalálója sem tudja, mit is csinált pontosan, így saját maga sem tudná gond nélkül újraalkotni. Sajnos, még a "nagy paleós" nevek alatt kijövő receptek egy része is elkészíthetetlen vagy csak ehetetlen. Tudom, senkire nem vetne jó fényt, ha állandóan az lenne az oldalán, hogy de nagy adag kakit csináltam megint, a 20 emberből 18 rá sem bírt nézni, meg sem kóstoltam. De néha totálisan kiakaszt, az a mértékű öntömjénezés, amit olvasni lehet néhány blogban: ilyen finomat még nem ettél, fantasztikusan finom, rákattansz, aztán meg csak nézel, hogy ez meg mi a...., megint csak elment fölösleges kotyvasztással a délelőtt. Tudom mások az ízlések és ami nekem bejön, másnak nem (pl.család) de például gofrit gondoltam ebédre de olyat, amit mindenki megehet és megeszik. fellapoztam hát a nagy "gorfioldalt"  (természetesen a google-re gondol, hisz ő a barátod, nekem miért nem?) és a recepteket tanulmányozva letettem arról, hogy megpróbáljak paleósan előadni a kölyköknek, legalábbis gofrit. Tavaly Anyutól kaptam egy pár paleós szakácskönyvet, az egyik egy sütis volt Elmirától. Hát nekem egy szakácskönyvvel szemben vannak igényeim. Szeretem, ha le van fényképezve az étel, akár fázisonként is. A pontos mértékegységeket, időt, stb. Az olyan recepttől mint: nyújtsd vékonyra (1, 2, 5 vagy 10mm?), vág apró négyzetekre ( 2x2, 5x5 vagy 8x8cm?), tegyél bele egy kanálnyi tölteléket (lapos, púpos, mokkás, szedő?), előmelegített sütőben ( alul-felül, légkeverés, hány fok?) süsd készre (na de mikor van kész? arany színű, piros, barna, fekete? percekben vagy inkább órákban számoljak?). Szóval az ilyen receptektől kiver a frász és természetesen nem is sikerülnek. Amikor meg már a harmadik vagy negyedik nem sikerül, a Zember is megjegyzi, hogy azért sz@r ez a paleo.
Még szerencse, hogy a fb-on van paleós csopi, ahol a legtöbb recept finom 😋 és a lisztkeverékek- és tojásrúd menteseket nagy részét én is meg tudom valósítani.
Bár a családnak szokás szerint nem jön be, nekem nagy kedvencem a máktorta, a brownie, a totus gyümitorták, a csoki és még sorolhatnám.
Elsők közötti sikerélményem a desszertgolyó.

Előző este (de legalább 5-6 órára) beáztatok
100 gramm datolyát (esetleg fel lehet vágni kisebb darabokra) és
200 gramm mazsolát, annyi vízbe, hogy épp ellepje. Másnap a vízzel együtt aprítóban krémesre darálom.



Hozzáadok
16 gramm kakaóport és
90 gramm kókuszlisztet.


Összegyúrom, majd (szükség esetén vizes kézzel) golyókat formálok belőle. Opcionálisan hempergethető. Ígény szerint: kókuszreszelékbe, darált bármibe vagy pálinkába 😉. Én most eritrites darált dióban forgattam meg. Ebből az adagból kb. 40 gombóc jött ki (harapásnyi adag), alaposan édes, tehát lehet úgy tekinteni rá, mint két heti desszert, már ha minden étkezés után egyet megeszünk 😋.


Jóétvágyat hozzá!

CSICSÓKÁS KÁPOSZTÁS CUKKINITÉSZTA

Kedvencek kedvence mióta az eszemet tudom, bár abban nem vagyok biztos, hogy ifjú gyermekkoromban tudtam e az eszemről 😉, tehát lehet a káposzta nem is csúszott igazán. Na, mindegy, úgy rémlik, hogy a káposztás cvekedli mindig is életünk része volt, akár megettem, akár nem.  Végleges magasságomat elérvén egész biztos, hogy már kedveltem, hisz ősi szakácskönyvem (füzetkém...papírcetlijeim) kiemelt tagja volt. Kezdő AIP-ozóként majd paleózóként  gondolkoztam , hogy a káposztás tészta, amiben ugye jóval több a káposzta, mint a tészta 😉 vajon be tudom e szorítani. Természetesen nem fér bele. De megoldható 😋.
Vagy rendel a Zasszony a neten úgymond kényelmi terméket, azaz mindenféle lisztkeveréket, amiből remek tészta készíthető...sajna, hozzánk egyetlen internetes cég sem szállít, csak a szafis cuccok tették be a lábukat egy német cég által, dupla áron,  a vegán liszteket is mint paleóst árulják (németül nem tudó, figyelmetlen asszonykák meg is veszik a nokedli vagy a pizzatésztát, aztán csodálkoznak kiszállításkor, hogy egyik dologra fitt, a másikra meg free van írva). De volt olyan cég is, ahol rákérdeztem, hogy szállítanak e, természetesen volt a válasz, aztán a rendelés leadása és fizetés után jöttek rá, hogy hát mégse mert az plusz pénz, papírmunka, vám, DHL költség és még mit tudom én mivel jár. ÉS a hölgy képes volt saját kezébe venni a rendelést, a csomagot és elballagott a postára és személyesen feladta nekem. Még egyszer köszönöm szépen Judit a paleoléttől 😍.
Avagy....
a spagettiként már szuperül bevált cukkini nyer megint, bár tökből is biztos guszta tésztaság gyártható. Esetleg répából. Ez is ki lesz próbálva.
AIP követőknek a bors nagyon jó helyettesítője a csombor. A még élethűbb élményért pedig meg lehet hámozni a cukkinit és akkor szép fehér lesz a "tészta". A csicsókát a káposztával aprítottam és pirítottam, a borsikafüvet az utolsó 10 percben tettem hozzá. Rég ettem ilyen jót. Bár ez így nem igaz, szinte mindig nagyon jót eszem, tegnap előtt aranydurbincs http://cincerfrakk.blogspot.ch/2017/05/dorade-avagy-aranydurbincs.html volt kurkumás zöldséggel, azelőtt fokhagymás zeller http://cincerfrakk.blogspot.ch/2017/05/fokhagymas-zeller.html . A tegnapi nap kicsit más volt, nem volt kedvem főzni, így kivettem egy negyed kiló szalonnát és egy negyed kiló áfonyával elrágcsálgattam mikor arra jártam.

Jóétvágyat és kellemes délutánt mindenkinek!


FOKHAGYMÁS ZELLER

Egyik nagy kedvencem, mióta zöldségtúlsúllyal próbálok enni. Mert ugye az eddig is fogyasztott zöldségek, mint cukkini, répa, paszternák, nem biztos, hogy nem lesz unalmas pár héten belül. Mit is veszíthetek az étvágyamon kívül? Azelőtt sose ettem (meg). Niki http://paleokonyha.hu/ lapján láttam meg először. Gondoltam próba cseresznye azaz zeller. Igen egyszerű az elkészítése, próbaháziasszonyok/emberek is belevághatnak.
Fogom a zellert (én olyan 150-200 grammos adagot szoktam fejenként, de aki sok zöldséget szeret, az emelheti), 4-be, majd 3-4 mm-es szeletekre vágom, bele egy hőálló üvegtálba, alá, rá 2-3 evőkanálnyi kacsa- vagy egyéb zsiradék, megszórom aktuálisan igényelt fűszerekkel (zöldfűszer, kurkuma, vakamé, provençe, só, bors vagy bármi). Mellé rakok egy jó nagy fej fokhagymát (egészben)  és 170 fokon kb egy óra alatt készre sütöm. Ha egy kicsit meghűlt a fokhagymát a gerezdekből a zellerre nyomom, összekeverem és már lehet is enni. Jóétvágyat!


GRANOLA

Midőn új típusú élemiszerek fogyasztása is a terítékre került nálunk, néhány érdekes szó is bekerült a szókincsünkbe. Egyik ilyen a granola. Pár hónapja jött szembe velem a szó, gyorsan rá is kerestem a neten, mi a málna ez?.
Granola: természetes összetevőkből készült reggeli müzli.
Kerestem, ha nem reggelire fogyasztjuk, hanem tízóraira, uzsonnára, netalán vacsorára, akkor milyen néven kell hívni a természetes összetevőkből készült müzlit de nem találtam más szót. Így bármely napszakban is fogyasztva granolaként fut nálunk 😂.
Néztem, vajon mivel másabb a boltinál. A spájzban találtam egy müzlit( a boltban, mint törzsvásárló kaptam egy vagy 6 kilós ajándékcsomagot - volt benne cukor, liszt, kóla- mindenmentes -, csoki, müzli meg miegymás, azaz az akkori szigorú diétámba bele nem illeszthető dolgok), na ezt a müzlit néztem meg, mi van benne. Az eleje sok pozitívummal kecsegtetett:
aktív embereknek (aki nem aktív ne egyen ilyet, mert ki tudja mi történik)
  • erdei gyümölcsök (okés)
  • kalcium és magnézium (100 gramm fogyasztása esetén az RDA ajánlás 21 és 39%-át tartalmazzák)
  • 11 vitamin (RDA szerint 100%-nyi van belőlük a keverékben, bár nem tudom, hogy mondjuk a C-vitamin, honnan tudja, hogy neki 100 grammnyi müzlibe pont 80 mgrammnyi részét kell beleengedni. Már akinek elég ez az adag, nekem nem, én napi minimum 2-3 grammot szedek, ha semmi problémám nincs)
  • mazsola nélkül (ebben meg mi az extra?, mi az a szörnyűség, amit a mazsola a szervezetbe jutva okoz, hogy fel kell tüntetni a hiányát?)
Részletes összetevők : teljes kiőrlésű zabpehely, szója- és búzapehely (61%), barna cukor, fruktóz, árpamaláta, kukorica, cukor, gabonacrispies ( kukorica, rizs, barnacukor, teljes kiőrlésű búza-, zab- és árpaliszt, árpamaláta, kakaópor, só), napraforgóolaj, kókuszpehely, búza- és zabliszt, lizofilizált gyümölcsök (cukor, gyümölcscukor, 0,45% áfonya és málna, volumennövelők, nátrium-alginát), cukor, tejpor, magnézium-citrát, lizofilizált málna 1%, - szeder 1%, kálcium-citrát (wiki- erősítheti az alumínium-mérgezés tüneteit), vitaminok, asztali só, vanília aroma. Ezen kívül tartalmazhat mogyorót, mandulát, pekándiót és szezámmagot nyomokban.
100 grammra számolva a fehérje és rosttartalma nem rossz (10 és 7 gramm) viszont a 65 gramm szénhidrátból 19 gramm cukor és 4,5 gramm telített zsírt tartalmaz.

És ez volt az  egészséges verzió. Én azt mondom, jaj! Eddig is tudtam, hogy rengeteg cukor  van a legtöbb élelmiszerben de mióta részletesen olvasgatom az összetevőket az is feltűnt, hogy szinte mindenbe raknak tejet vagy származékát ( még a virslibe is), tehát akinek valami problémája van a tejcukorral vagy -fehérjével, egész napját a boltban töltheti, amíg kiolvassa az összes étel feliratozását. Még kellemetlenebb a dolog, ha otthon marad az olvasó szemüveg 😉.


Tehát azt találtam ki, hogy kipróbálok pár granolát. Összetevői tetszés szerint válogathatók, nekem kedvencem a következő (mivel még csak ilyet csináltam 😋) eredeti recept: tucsokbogar.blogspot.ch
  • 1 evőkanál chiamag
  • 1 evőkanál lenmag
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 2 evőkanál kókusz chips
  • 2 evőkanál tökmag
  • 2 evőkanál napraforgómag
  • 2 evőkanál szeletelt mandula
  • 1 evőkanál méz
Hozzávalókat összekeverve, egy sütőpapírral bélelt tepsin elterítettem, 150 fokon 15 perc alatt készre sütöttem, egyszer átforgattam. Kihűlés után én még hozzátettem némi mazsolát és vörösáfonyát. A Zember kezébe is ezt nyomom, mikor meccset néz és ropogtatni akar.


Szerintem, azoknak is érdemes kipróbálni egyszer, akik nem éreznek különösebb vágyat új dolgok kipróbálására.
Kellemes napot Mindenkinek!


DORADE AVAGY ARANYDURBINCS

A halról egy ócska vicc jut eszembe:
két barát találkozik, az egyik sír.
-Mi történt?
-Meghalt a Csora.
-Ki az a Csora?
-Nem tudom de az étteremnél, amelyik mellett eljöttem, ki volt írva, hogy HALVACSORA.

A héten megint fény derült egy hangzatos francia étel magyar nevére. Kiskoromban Fater rendszeresen járt horgászni ( vagy lehet, hogy valamelyik haver árulta a telkén 😊, miközben bekapálták, ittak pár sört, felest, relaxáltak asszonypajtás mentesen, majd estére hazavitték a dézsából a halat ). Akkoriban imádtam a halat ( ha kiderült véletlenül, hogy mégsem döglött kampányhadjárat volt az életéért, volt, hogy kilós kicsi harcsa lett fürdőkádunk lakója ), a hal szagát ( vagy csak, hogy együtt a család a konyhában, Fater bontja a halakat), az úszóhólyaggal vagy mivel ellátottak boncolása volt a legizgalmasabb, hisz a hólyagot megkaptuk ( természetesen csupasz tenyérbe) és az lépcsőház kőpadlóján hatalmas csattanással tapostuk szét. Anyu, így utólag nézve annyira ne élvezhette a bulit, hisz neki a tisztogató munka jutott, a konyha, a lépcsőház, a kölykök tisztítása és szagtalanítása.
A Zember nem egy halas de néha, ha kűfföddön dolgozik nem tudja kivédeni, hogy halak és tengeri kütyük közé ne keverjék a kollégák. Időnként előkerül egy-egy szörnyű élmény, időnként egy-egy pozitív. Ilyen volt a dorade is, amihez az utóbbi érzet társult. "Jó volt a dorade, így meg úgy tálalta a garçon, szálka sem volt benne" ( aha, gondolom gerinc sem ). Ezek az utak szerintem elég fárasztóak, kora reggeltől késő estig nyomják a melót, hogy kész legyenek mindennel, az, hogy elviszik vacsizni, nem megy mindig élményszámba. Saját blogján kendőzetlenül tárja elő érzéseit, gondolatait a világ színe elé bármi téren.                  

Szóval eme hal pozitív megítélése, nem hozott engem annyira izgalomba, hogy mondjuk érdekelt volna, mi is lehet magyar elnevezése vagy francia recepteket kezdjek bújni. A boltban egyszer felfedeztem a hűtőpulton a nevét, így megtekintettem közelebbről is ezt a szomorú, gülü szemű, pockos, szürke kis halat. Hát továbbra sem jöttem izgalomba tőle, hát... jó ....látom.... hasa nyitva, tehát nem kell kétségbe esni, hogy azzal a testrészével mit csináljak de ennek szeme meg uszonya meg pikkelye is van. És tutira rám néz. Inkább hagyjuk!
Aztán egy pár hete elkezdtek a fb csoportban elszaporodni a halas receptek (gondolom szezonja van 😉) és mit látok több posztolónál is, hát az én kis gülü szemű halamat. A neve egyszerűen zene: arany durbincs. Első ránézésre túl sok hozzávaló vagy extém nagy hozzáértés sem kell az elkészítéséhez. Másodikra sem. Szombaton elmentem a boltba a hétvégi zőccség-adagot beszerezni és megint ki nézett rám, sőt mosolygott a halas pultból? Hát ő. Okés, mondtam egy próbát megér, maximum főtt tojás lesz ebédre. Is.
A receptesből, immár franciául és magyarul is kiolvashattam mit is kell vele csinálni. Aztán rájöttem, hogy minden receptből hiányzik valami, így az összeset egy csokorba fogtam, kiráztam a nemlévő hozzávalókat, a meglévőket pedig előkészítettem. Ez lett belőle:

Aranydurbincs kurkumás zőccséggel

  • 1 aranydurbincs fejenként ( kísérleti fázisban összesen egy készült, fél fogunkra volt elég, így egész foghoz számolva, kell darabja ) 250-300 grammos
  • nagyszemű tengeri só - 1 kg
  • citrom - ízlés szerint 1-2 darab
  • fokhagyma 2-3 cikk
  • aktuálisan, otthon fellelhető zöldfűszerek: nálam kakukkfű, rozmaring, koriander, petrezselyem
  • körethez zőccségek: nálam gomba, hagyma, fokhagyma, csicsóka, brokkoli, cukkini
  • fűszerek: só, kurkuma, vakamé, provençale fűszerkeverék
  • gumikesztyű (opcionális) gyermekkori imádatom elmúlt a hideg, síkos, nyálkás, engem néző halakkal való pusztatesti kapcsolatteremtés iránt
Felvettem a gumikesztyűt, a halacskát hideg vízben átmostam kívűl-belül, lesúrolgattam némi maradék pikkelyt, szárazra töröltem konyhai törlőpapírral. Oldalúszóit és optikai egységeit eltávolítottam egy éles, hegyes kés segítségével. Sóval bedörzsöltem a hozzáférhető részeit. Egy fél felkarikázott citrommal és egy marék aprított zöldfűszerrel kitömtem a pocakját. Oldalát 3-4 helyen hosszan beirdaltam és a vékony szeletekre vágott fokhagymát a résekbe szuszakoltam.


Egy tűzálló tálat ( jelen esetben egy tupperware-es ultrapro edény teteje) feltöltöttem a sóval, halcsit ráfektettem és egy sütőpapírral lefedtem, 180 fokon 15-20 percig sütöttem, majd a papírt levéve, a hőt 200 fokra emelve további 10-15 percig.


A zöldségeket felvágtam, olyanra, hogy nagyjából hasonló legyen a sütési ideje. A szeletelt fokhagymát, hagymát, csicsókát jó nagy kanálnyi kacsazsíron elkezdtem sütni. Jó vastag aljú edényt használtam. Idővel hozzáraktam a vastagabb szeletekre vágott cukkinit, az épp csak félbe gombát és néha átkeverve hagytam, hogy a hő végezze a dolgát. Megszórtam a fűszerekkel. A brokkolit már előbb megpároltam a Serdülőnek, így amit meghagyott, azt csak a legvégén kevertem hozzá.

Konklúzió: határozottan jóra sikeredett. A Zember pozitívan nyilatkozott, "bár a garçon által elkészített nem tartalmazott szálkát", azt a párat, amit talált ügyesen eltávolította. Évente 1-szer, 2-szer nagy valószínűséggel meg fog fordulni durbi-barátunk ( az ő nagy szomorúságára ) az asztalunkon.

Van még egy vicc halszinten, ez az egyik kedvencem:
Az agresszív kismalac kifogja az aranyhalat.
Aranyhal: Teljesítem egy kívánságodat.
Agresszív kismalac: Egyet???? Dögölj meg!  😂

Jó étvágyat mindenkinek!

SONKAPRÉS

Az egyik fb-os csoportban valaki megosztott egy képet, az általa készített házi sonkáról. Ez volt az a pillanat, amikor tudtam hogy nekem KELL egy sonkaprés. De lehetőleg azonnal. Az azonnal nálam, sajnos a hosszú idejű várakozás utáni boldogságot jelenti, mert itt még nem harapózott el a csináld magad vagy az extrém élelmiszerek forgalmazása és bizonylegtöbb esetben meg kell várni a nyaralás idejét, amikor is Magyarországon beszerezhetővé válik a vágyam tárgya.
Extrém alatt értem pl. a kacsazsírt, kókuszkrémet, szalonnát. Mandulalisztet lehet kapni a bioboltban, csak épp egy kiló annyiba kerül, amennyit én a család részére bevásárlásként költök el egy nap. Francba átmenve pár dolgot meg lehet venni a furcsa igényeimből de oda meg jó ha két havonta átvisz valaki.
Szóval a prés, nézegettem a lehetőségeket, várva a nyári szünet eljöttét (ez február táján volt) - volt időm nézegetni 😉. Sokféle verzió van, fémből, műanyagból, van kerekre, szögletesre, szív-, sonka- sőt malac alakú sonka előállítására alkalmas szerkezet is. Egy, kettő de akár 4 kilós sonkát is lehet vele gyártani. Árban is igen változatos, van olyan oldal is, ahol fel sem tüntetik az árakat, majd ha infót kérsz a termékről, jól megmondják neked, hány heti fizetésed küldd el nekik.



Hát, ismerve a családot, ha eléjük raknék egy 4,2 kilós sonka alakú sonkát, csak röhögnének vagy teniszütőnek használnák. Még az 1-1,2 kg-os sonka gyártására valót is nagynak gondoltam. Legjobb lenne egy fél kilós. Na, ilyen kicsit nem könnyű találni, főleg nem fémben. Így a fentebb is látható műanyag, hőmérős verzióra esett a választás (PRESTO), ehhez van egy adapter, ami használatával fél adag sonka is készíthető. A vágyott idő pedig idő előtt jött el, midőn egy barátosném, úgy döntött, hogy a húsvéti ünnepeket családi körben szeretné eltölteni és ezért mindenképp vezetne 1400 kilómétert. Nem is beszéltem le, inkább rá, hogy befér a csomagtartó sarkába egy édi kis doboz, benne egy édi kis sonkaprés. A végén kettő lett belőle, az ötleteim ragadósak és ő is úgy gondolta, hogy fölösleges a családot káros anyagokkal tömni.
Így húsvét után már csini kis sonkapréssel is dicsekedhettem. Ki is próbáltam gyorsan, lelkesen de a várható kóstolási eredmények fényében. Aki evett belőle, mindenkinek ízlett, kivéve...... a szokásos bagázs.
A Serdülő: de hát én már nem eszem sonkát!!!!! A Fütyis: finom de nem kérek. Még, jó hogy nem hagytam magam, magam által rábeszélni a kilósra, mert ennyi sonkát ki eszik meg? Így az ismerősök megint örömmel vitték haza az alig megkezdett húst. Fütyis egyik osztálytársa is nagy lelkesedéssel figyeli mindig mi készül a konyhában, bár csalódni szokott, hogy nincs állandó brownie-ellátás ( köszönni már csak így szokott: Bonjour! Brownie? ) de legutóbb is a cini-mini helyett az ÉN csinálta granolát http://cincerfrakk.blogspot.ch/2017/05/granola.html reggelizte be, azért ez már nem semmi 😉, gondolkoztam az örökbefogadásán 😎.

Próbálkozásaim:


A receptkeresésben az volt a furcsa, hogy a legtöbbnél kellett hozzá nitrites-pácsót adni. Kérdeztem is a Zembert, falusi felmenői révén, disznótorokon résztvevő rutinosként,  biztos tudja mi az a PÁCSÓ. Röhögött egy sort, majd közölte, hogy az nem cs betű, hanem c és s. Aha, így már sokkal érthetőbb, pác és só. 

Hát akkor nézzük már mi is az a nitrites-pácsó, a neten a következők találhatóak:
étkezési só és nátrium-nitrit keveréke.

A nátrium-nitrit, E250 név alatt is futó tartósítószer, a salétromsav nátriumsója és kizárólag csak pácsókban lehet használni. A XVI. század óta használják Európában de halálos áldozatai miatt többször be lett tiltva.

A nitrit első, egész élettartamra kiterjedő toxicitásvizsgálata 1963-ból származik. A vizsgálatok során a kísérleti állatok élettartama egyértelműen lerövidült. Gátolja a szervezet vitaminellátottságát, a vas felszívódását; a szívben, a tüdőben, az agyban és a vesében degeneratív elváltozást idéz elő; csecsemőknél és gyerekeknél károsítja a méregtelenítő enzimrendszert, a hormonháztartást. Az állatkísérletek során egereknél agresszivitást tapasztaltak, tengerimalacoknál egészen kis mennyiségek is megsokszorozták a halvaszületések és vetélések számát. De hát mi ugye, nem vagyunk egerek vagy tengerimalacok, ellenben van gyomrunk, amibe bepakoljuk a cuccost.

A nitrites pácsóból a gyomor savas közegében nitrozaminok keletkezhetnek, amelyekről azt kell tudni, hogy a kísérleti rákkutatók hihetetlen boldogok voltak, amikor felfedezték, mert ennyire súlyosan rákkeltő anyagokat addig még nem találtak. A nitrites pácsót tartalmazó húsfélékben a serpenyőben történő sütés közben, illetve a gyomor savas közegében is keletkezhetnek nitrozaminok. Ezek az anyagok többgenerációs mérgek. Az állatkísérletek szerint ugyanis, hogy ha egy anyaállatnak egészen kis mennyiségben egyszer nitrozamint adnak, az az utódokban, sőt, az utódok utódaiban is képes rákot előidézni.

A nitritek vérnyomáscsökkentő és értágító hatásúak. Megváltoztatják a vörös színű hemoglobint, amely így nem képes oxigén szállítására. Kb. 0,5 g feletti mennyiségben a nitrit akut mérgezést okoz. A felnőtt emberek rendelkeznek olyan anyagcserét segítő anyaggal (enzim), amely a hemoglobin oxigénszállító képességét hamar vissza tudja állítani. A csecsemők vérben levő hemoglobint a nitrit különösen könnyen át tudja alakítani, a segítő enzim pedig a hat hónaposnál kisebb gyermekek vérében még nincs jelen. A nitrit ezért náluk – mindenekelőtt a nitrátos vízből vagy zöldségből a szervezetbe kerülve – akár fulladást is okozhat.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI): 0.06 mg/kg nitrit-ionra vonatkoztatva
Az emberi szervezet nitritterhelésének kb. 3%-a adódik a pácolt termékekből.

De akkor miért is használjuk?
Mert szép színt ad a húsnak, ami főzés során is megmarad, felerősíti a füstölési aromákat ( így kevesebb húsból és több vízből állhat a termék), mikrobiológiai stabilitást ad a hústerméknek, véd a nem megfelelő higiénés viszonyok között történő disznóvágásból nyert, nem megfelelően hőkezelt hurka, kolbász, disznósajt fogyasztásakor bevitt baktériumok méreganyagaitól kialakuló életveszélyes állapot, a botulizmus ellen. Na, ezt jól megtekertem 😊.

A hivatalos verzió szerint a pácolás során „a húskészítményt tartósítás, íz- és színkialakítás céljából étkezési sót, nitriteket és/vagy nitrátokat és más összetevőket tartalmazó oldatba merítik, vagy felületüket ezen anyagok keverékével bedörzsölik, és pácérettségig érlelik.” Ehhez képest sok terméket úgynevezett gyorspácolással tesznek mihamarabb eladhatóvá, amikor  a páclevet beinjekciózzák a húsba, vagy vákuum alatt bejuttatják a szöveti részekbe, tehát sokkal gyorsabban kész a pácolt sonka. Ezután jöhet a füstölés, ami keményfa közvetlen elégetésével történik, nem jó esetben pedig füstaromával készül el. Aztán jöhet az érlelés, amikor hagyják lógni a sonkát, hogy minél több víz párologjon el belőle. A gyorsérlelés során mikrobiológiai (starterkultúra) vagy kémiai eredetű anyagokat adnak a húshoz, így a folyamat gyorsabban lezajlik. Manapság pár nap alatt elkészül a sonka, ehhez képest a nagyszüleink idejében több hétig pácolták és napokon át füstölték, majd jött a több hónapos érés.

A legtöbb füstölt termékben fehérjepor is található, ami megköti a zsírt és a vizet, azaz nem vonódik el annyi víz az érés során, mint normál esetben, ennek következtében pedig a végtermék súlya nem csökken le.  

Aki baromfihúsból készült, hőkezelt sonkát szeretne venni, még most tegye meg,  mert 2017 augusztusától ez már nem kap engedélyt.

Tehát, ezek fényében mindenki eldöntheti, hogy megveszi a boltit, bio-naturális henteshez megy vagy megcsinálja otthon magának, pácsóval vagy anélkül.

Bal oldali kép:

a mindent bele, jaj de finom lesz verzió. Ment bele 70 gramm szalonna, 90 gramm húsos szalonna, 210 gramm disznónyak, 130 gramm csirkemell, AIP-ban nélküle, 9 gramm étkezési , 2 gramm pácsó (nálam ez is himalája só volt ), 2 gramm porcukor ( édesítő -AIP nélküle ) - , 0,5 dl víz.
Eredmény: Fütyis meg sem kóstolta, mert látszanak benne különböző összetevők, tagadhatatlanul fasírtos íze lett.

Jobb oldali kép:

500gramm csirkemell kiklopfolva, kb 1/2 -1 centisre vagy könyvszerűre szétvágva. Pác: 1ek olivaolaj, 1 ek méz (AIP nélküle), 1 ek , 1/2 tk fehérbors (borsikafű AIP-ban), 1 tört babérlevél. Mellek megkenve, bezacskózva, 24 órára hűtőben érik. Sonkaprésbe préselve, 2 órát főzve, hűtve, egyikfele paprikás (nem AIP) kurkumába forgatva.
Eredmény: lehet fog belőle enni a Zember is, nekem bejön de valószínűleg kell belőle lefagyasztanom.

2017, május 22. kivettem a maradék csirkemell sonkát a fagyasztóból, reggelre megkapta a Zember és Anyu is nagy örömmel betúrta. Serdülő sem hagyta a tányéron azt a két falatot, amit kapott.

2017. szeptember. újabb próbálkozás 😀 fél kiló csirkemellet felvágtam apróra, tettem hozzá 1 nagy teáskanál t, fokhagyma granulátumot, megráztam jól fölötte a kurkumás és kakukkfüves üvegcsét, 2 ek kókuszzsírt is tettem hozzá, majd kutyulás után hűtőbe raktam. Holnap folyt. köv. 
Másnap: sonka kibontva, nekem nagyon bejön. A Fütyis megszagolta és mondta, hogy hasonlít valamire a szaga de most inkább nem kér 😀, ráfogom, hogy már reggelizett és később biztos fog enni 😉


2018. 02.10.  ismét elővett a felvágottigény, így elővettem 4 csirkecombot és felvágtam, azaz kifiléztem (400gr). kb 100gr abárolt szalonna ült már egy ideje a hűtőben, ezért gondoltam, hogy jól meg fognak férni egymással sonkaalapnak. Ledaráltam őket. 2 tk , 1 tk paprika, 1/2 tk, bors, 1 tk kurkuma és 4-5 tekerés a fokhagymaszórón volt az ízesítés.  Most csücsül a hűtőben, ízekösszeérése címszó alatt, hétfőn megy a présbe (ha megtalálom ;-) ). Nem találtam meg, így sütős verzió készült. 


2018. 11. 02. pár hete a levesbe főtt disznónyelvről eszembe jutott a gyerekkorom marhanyelv felvágottja és házilagos elkészítését próbálom kivitelezni. Egy csirkemellet és 2 kifilézett csirkecombot felaprítottam (bekrepált aprító híján késsel), összekevertem 2 tk val, 1 tk parikával, kurkumával, hintésnyi borssal, a levesből a lábszárcsontból a velővel és egy nagy kanál szalonnazsírral. A présbe adagoltam és a ketté vágott nyelvet is belecsúsztattam, lezártam, most jelenleg a hűtőben érnek össze ízileg, holnap estefele főzés, vasárnap tapasztalás....folyt. köv. akkor

Íme az eredmény: 

Elfelejtettem, hogy keresztben szoktam felvágni, mert ilyen nagy karikát nem tudok szép szeletelni, így a disznónyelvet érdemesebb lett volna fektetni a présbe...de majd legközelebb :-) . finom lett, még Fütyis is megkóstolta, bár a fűszerek annyira nem jöttek be neki utóíznek.

jóétvágyat!


EPRES TEKERCS

Legutóbbi próbálkozásom süti terén, családi szinten nem volt túl nagy tapsvihart arató, én a fagyasztottat, desszertként, 1-1 étkezéshez kiengedve örömmel köszöntöttem. A Serdülő igényeit figyelembe véve ( ne legyen túl csokis ) összepróbálkoztam egy epres verzióval.

Töltelékhez:

  • felaprítottam kb. 150 gramm epret, félreraktam
  • egy konzervdoboznyi kókuszkrémet ( 400ml ) összekevertem
  • 1 evőkanálnyi mézzel ( egyéb édesítés is lehet ízlés, kóstolás alapján )
  • és 1 evőkanálnyi 100%-os kakaóporral, csak az ízéért 😉

Hűtőbe raktam 2 órára ( érdemes  több órára vagy már előző este betenni a hűtőbe )

  • 1-2 evőkanálnyi lekvár ( opcionális)

Piskótatésztához:

  • 5 tojást habosra kevertem, hozzáadtam
  • 50 gramm darált mandulát és
  • 50 gramm eritritet ( édesítést ízlése válogatja)
  • plusz 1 evőkanálnyi 100%-os kakaót, csak a színéért 😉 

A kutyulékot szilikon sütőlapra öntöttem ( aki fémlapot használna, mindenképp használjon kis kókuszzsírral megkent vagy szilikonos sütőpapírt). 180 fokon 15 perc alatt készre sütöttem, azaz a sütő sütötte készre, jelenlétem csak növelte az esemény színvonalát 😇. Lehúztam a sütőlapról, sütőpapíron feltekertem, kihűtöttem.






A tejszínt megpróbáltam kemény habbá verni, ami nem igazán jött össze szerintem a méz miatt, inkább olyan puha vaj állaga lett. Kb. harmadát félretettem, a többibe belekevertem az eper darabokat. A piskótát kitekertem, egy csík (házi, kézműves, paleo, cukor-, tej- és gluténmentes - a Zember szereti a hangzatos megnevezéseket 😀) eperdzsemet kentem az egyik szélére, majd ráhalmoztam az epres tejszínt, próbáltam egyenletesen eloszlatni.


Feltekerés után a maradék habbal megkentem a tetejét és hűtőbe raktam. Eredmény: szerintem, azon kívül, hogy a krémnek kókuszíze van - jobban, mint a több kakaóval készültnek - ismét nem egy rossz alkotás, ( mégis milyen íze lenne a kókusztejszínnek, az, hogy én nem annyira kultiválom, egyéni probléma ) a Serdülő szerint jobb, csak túl sok a csoki benne, még mindig ( nem vagyok benne biztos, hogy nem a kókuszízt definiálja csokiként), a Zember szerint határozott a javulás csak hát kókuszízű, bár nem mondta, hogy nem fog második szeletet kérni később 😋. Na, köszi, életem hátralévő éveit vagy legalábbis amíg össze nem jön egy nem kókuszízű tejszín kutatással tölthetem.   ( már azon is gondolkoztam, hogy csinálok nekik egyet igazi tejszínnel.... de miket is beszélek, egyszer össze fog jönni a tökéletes, kókuszíz-mentes tejszín). Ha van ötlet, miből lehet kókuszon kívül tejmentes tejszínt gyártani, nyitott fülekre talál nálam 😍. Ja, eper lehet benne több is, sokkal több 😋.


Mindenkinek kókuszmentes, azaz kellemes estét!



    KURKUMA




    Résultat de recherche d'images pour "kurkuma"

    A kurkuma egy nálunk nem annyira ismert és használt fűszer. Sokan nem is gondolják, hogy mennyire széleskörűen felhasználható. Leggyakrabban keleti ételekben találhatjuk vagy étel színezékként ezt a furcsa sárga színű port, a curry fő fűszere.
    Sokak számára nem is tudott, hogy a kurkumának az étkezésben elfoglalt helye mellett gyógyító hatással is bír. Aktív hatóanyaga a kurkumin. Erről a narancssárga színű festékről bebizonyították, hogy számos betegség hatásos ellenszere és minden sárgára fest 😊. Antioxidáns tulajdonsága megközelíti a C- vagy az E-vitaminét.

    Hatásai:

    • gyulladásgátló -gátolja a leukotrién-képződést (pl. asztmás roham esetén ezek szabadulnak fel), stimulálja a kortizol-termelést (hatékony izületi gyulladások, reumás izületi gyulladások (Phenylbutazonhoz hasonló hatás, annak negatívumai nélkül  és heveny fertőzések esetén)
    • májvédő - regenerálja a májsejteket, javítja a májfunkciót. Egyes vizsgálatok, arra engednek következtetni, hogy májrák esetén is hatásos lehet
    • epekő, epeproblémák esetén
    • szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén-termelődést, külsőleg és belsőleg egyaránt bőrfiatalító
    • antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatása csontgyulladás esetén is hatékony lehet, javítja a porcsejtek anyagcseréjét
    • vírus-, baktérium- és gombaölő hatású
    • vértisztító, stimuláló hatású lehet, elősegítheti a vérsejtek képződését
    • vérömlenyek oldására, vérrögök kialakulásának meggátlására is alkalmazhatjuk
    • remek keringésjavító szer, csökkentheti a trombózis és az infarktus kialakulását
    • csökkentheti a lázat és a gyulladásos folyamatokat, fájdalomcsillapító hatású lehet

      A  BBC-n volt egy érdekes kísérlet a kurkumával kapcsolatban.


      Röviden: A kurkumával végzett kísérleteket eddig főként egereken végezték és irreálisan nagy adagokkal, emberekkel eddig igen kevés vizsgálatot folytattak, 100 önkéntest toboroztak egy új kísérlethez A vizsgálatban három csoportra osztották az önkénteseket. Az egyik csoport résztvevőinek naponta egy teáskanálnyi kurkumát kellett elfogyasztaniuk, ideális esetben a táplálékukba keverve. A másik csoport tagjait ugyanennyi kurkumát tartalmazó táplálékkiegészítő elfogyasztására kérték, a harmadik csoportnak pedig placebót adtak.
      A kísérlet elején és végén megvizsgálták a résztvevők vérsejtjeiben található DNS metilációs mintázatát. Míg a placebót és kiegészítőt szedő csoportnál nem találtak különbséget a két mérés alkalmával, azonban annál a csoportnál, amely az ennivalóba keverve szedte a kurkumaport, jelentős változásokat vettek észre. Találtak egy gént, amely különösen nagy eltérést mutatott, és amelyről már tudták, hogy szerepet játszik több specifikus betegség kialakulásában: depresszió, asztma és ekcéma, valamint a rák.
      Arra, hogy miért csak az utolsó csoportban volt hatásos a kurkuma, a kísérletben résztvevő egyik orvos azt a magyarázatot adta, hogy valószínűleg a zsír hozzáadása vagy a melegítés segít az aktív hatóanyagok oldhatóbbá tételében, és így a jobb felszívódásában. A most kapott eredmények megerősítéséhez további kísérletek szükségesek, de úgy tűnik, hogy a kurkuma hatása mégsem teljesen légből kapott.

      És néhány az én kurkumával felturbózott eledeleim közül (amikor eszembe jut és illik az ételhez, mindig megrázom a kurkumás üveget fölötte):

      Kurkumás sült oldalas, citromos alma-répa körettel ( trutyisra reszelve még jobban szeretem :-) ) és a majonéz (nem AIP a tojás eleinte) is kurkumás

      Natúr csirkmell sült gombával, természetesen kurkumával -AIP


      Grillcsirke-comb kurkumás sültzellerrel -AIP


      És a legfrissebb házi készítésű csirkemell sonka paprikás( nem AIP)-kurkumás borítással


      Lazac (kurkumás lisztben megforgatva) salival


      Aranydurbincs kurkumás zőccséggel -AIP-, recept itt:

      Elvetemeültebbek akár az aranytej elnevezésű kurkumakotyvalékot vagy a mézes kurkumát is kipróbálhatják megfázáskor vagy csak egészségmegőrzés céljából.


      Kurkumapaszta és arany(kókusz)tej

      Kurkumás jóétvágyat mindenkinek!

      Épp most mondja nekem a Zember, hogy köhi-köhi, fáj a torka. Na, raktam is gyorsan egy fél deci mézbe egy teáskanálnyi kurkumát és ezzel ízesítem az általános náthaűző alma-gyömbér-fahéj-csillagánizs-citrom kombót.





      FONDUE

      Fondue chinoise, ahogy a művelt svájci mondaná, hétköznapiasabban: főtt hús. Családilag 3/4-es  örömforrásnak számít. Egyedül a  Fütyis ódzkodik tőle, bár "sima" levesben gond nélkül elfogyasztja a húst de így nem vágyik rá. Bár, ő sok mindenre nem vágyik étkezési szinten. Elkülföldiesedésük táplálékai között elsők között tűnt fel a sajtfondue, aminél egyszerűen megveszed a zacsis fondüsajtot és felolvasztás után kenyérszeletekkel kimártogatod az olvadékot. Bonyolítani is lehet, ha saját magad készíted el, összeválogatva a sajtokat, pálinkát, bort, keményítőt és egyéb hozzávalókat, amivel felturbózni vágysz a sajtot. Lehet családi, baráti összeröffenés mellé asztalt körülülő csemegézés, vagy 1-2 főre tűzhely mellett állós, mártogatós étkezés. Eleinte nem kedveltem, aztán egyre jobban, majd mikor a Zember hetekre elutzott dógozóba, volt, hogy napi szinten fogyasztottam, bánkódva utána. A család növekedésével csökkent az edény alján megpiruló sajtrészek szülőkre jutó mérete, a zéróig 😕 . Aztán jött az újabb tudásözön, fondüből aztán van nem is egy, attól függően mit mártogatsz mibe. Fondue Bourgignon, fondue chinoise, fondue chocolat és a többiek. Sajna, a sajt nem fér bele igazán a paleóba, a laktózintoleranciámba pedig egyátalán, így kb. egy éve ez a étellehetőség is megcsappant. A csokis verzió soha nem is vonzott, minek a finom gyümölcsöt összekenni? A Serdülő a csokit nem enné, a Fütyis a gyümölcsöt. Jól kiegészítik egymást 😊. Maradt a husis. Gyakrabban ebédre esszük a Serdülővel, mert a Zember (mindegy milyen kajcsi) hamar meg tud csömörleni. Volt olyan, hogy egy bőségesebb macok vacsorázás után 3 évig rá sem tudott nézni.
      Ez egy kicsit időigényesebb, borozással, vendégeskedéssel összeköthető tevékenység ( hisz a húsnak ugye át kell főnie), tűzhely mellett nem is érdemes vele próbálkozni, jobb beruházni egy készletbe. Ez egy 6 személyes bödönke lenne, 6 villával de rutinos, öregrókaként fejenként három villával űzzük a főzőcskézést 😉, nehogy husi nélkül maradjuk 3-4 percig.


      A húskészlet ízlés kérdése: ló, marha, bárány, csirke, tenger gyümölcsei, ki mit szeret. Nálunk a Serdülő szűzpecsenye-rajongó, néha 1-1 csirkedarabot is hajlandó magához venni. Érdemes akkora szeletekre vágni, hogy ne kelljen sokat várni rá, hogy megfőjön. A kettőnk adagja egy szűzpecsenye, egy csirkemell.


      Hozzá lehet különböző szószókat, köreteket készíteni. Serdülő inkább csak magában fogyasztja, esetleg rizzsel. Én majonézt csinálok hagymával, almával vagy egyéb gyümölccsel vagy koktélszószt, aiolit, itt a boltokban rendesen fondüzéshez csomagolt 6-os, 8-as szószkombinációkat lehet kapni, illetve valamilyen saláta a köretem.



      Maga az alaplé szintén megvehető porként zacsiban, csak fel kell önteni forró vízzel de abban talán van tartósító szer, cukor ami ugye nekem már nem férhetne bele. Így hát, elő a fagyasztóból a jó AIP-os és paleós alapkajával, a leveslével. Több mint egy liter össze is jött a kiporciózott adagokból. Épp csak fel kellett melegítenem és egy kis szárított júdás füle gombát beleraknom, szinte olyan volt mint a bótyi. Bár a Serdülő (mint mindig) kiszúrta, hogy most ez ugye nem OLYAN leves... de nem rossz 😊. Huh, kő le a szívről, lehet falatozni. Salátának most a kertben talált rukkola és salátalevelek, hagyma, eper és menta volt nyakonöntve citromlével és olivával. Autoimmun betegeknek a paradicsom nem javasolt, de még azelőtt a paradicsomos-uborkás vagy paradicsomos-hagymás balzsamecetes kombináció is nyerő volt. Fokhagymás, reszelt répais mehet mellé és még sorolhatnám a lehetőségeket.


      Többször kérdezték már, hogy mit eszik az ember vagyis a Zasszony paleóban, hisz SEMMIT nem lehet. Szerintem hosszabb ideig tudnék minden nap, minden étkezésre, különböző, változatos és finom kajákat összehozni, mint egyes nem paleózók. Mióta így eszem, azokat az eseteket leszámítva, amikor nem kezdek neki időben a főzésnek és nem lesz kész az élelem vagy nem számoltam egy hosszabb úttal egyszer sem voltam éhes. Sőt degeszre ehetem magam naponta háromszor...legalább 👌. Szép estét és





      AIP ÉS PALEO

      Tavaly, mikor jöttünk haza a nyaralásból, kissé túlsúlyos volt az autó (szokás szerint) és nem biztos, hogy a felhalmozott szalonna, túrórudi és gyulai kolbász, na meg a rengeteg ajándék, mint pl bárányágynemű (2m³ minimum), hintaágy (Fater mindig tudja mi az ami hiányzik a háztartásból 😅) miatt. Az önuralom nem volt az erősségem sose, ha tatár beefsteck, ananászos-tejszínes-sajtos csirkemell, panna cotta, hurka, kolbász, túróstáska vagy -rétes, tejföl kiflivel vagy szilvás gombóc került a terítékre (nyaralunk!!!). Igazából, a Fütyis kézbevétele óta szép lassan kúsztak fel rám a dekák. A Zember sem panaszkodhat, hisz egy ideje úgy néz ki, mint aki a 8. hónapban van. Aztán vicces volt az érzés, mikor a buszon ácsorogtam a babakocsi mellett, hogy a zötykölődés nem csak sima zötykölődés, hanem hasi tájon furcsa érzetű lötyögés is. Mi a málna lehet ez? Miután otthon tüzetes vizsgálatnak vetettem alá a kérdéses területet, kiderült, hogy bizony ott HÁJ van. Hogy micsoda? Soha életemben nem voltam egy vastag ember, a hasam is inkább befele domborodott. Jaj, hát második kölyök, még szopik, két gyerek mellett nincs idő, energia, meggyengült egészség, jól is áll az az 1-2 kiló és még sorolhatnám az okokat, amivel nagyon könnyen elaltatható az a kis halk hang, ami megkérdezi, hogy miért is kellett nagyobb nacit, pólót, kabátot venni?. Aztán 6-8 évvel később, a pár dekából pár kiló lett, azaz pontosan 9, amiből ha le is ment, vissza is jött hamar. A Zember kicsit többre tett szert de ő magasabb 😏. Na, mindegy tavaly jön, hogy ő fogyna, én meg tegyek róla de ő inkább nem változtatna az étkezési és folyadékfogyasztási szokásain. AHA! Egy időben, az ismerőseim nagy lelkesedéssel csinálták a 90 napos diétát. Kipróbáltam én is, nagy szeretettel üdvözöltem a délelőtti gyümölcsfogyasztást. A többit nem annyira értettem, hisz a fehérje még OK, de a keményítőből, tésztából és gyümölcsből is nagyjából szénhidrát és cukor lesz. Kár, hogy a fehérjét nem árt, ha napjában beviszi az ember a szervezetbe de ez legyen mellékes, a lényeg a fogyás!!!! Ment is mint a karikacsapás, négy naponta egy kilóval kevesebbet mutatott a mérleg. 5 kiló után, mint ki jólvégezte dolgát, visszatérve a mindennapokba vissza is jött az összes, talán 1 hét sem kellett hozzá. És így járt az összes ismerős is. Ez amúgy sem tetszene a Zembernek, hisz napi 2x ugyanazt enni.... meg a gyümölcs sem a szíve csücske. Vagy 15 éve kitaláltuk, hogy tartunk egy gyümölcsnapot. Én imádom. Mármint a gyümit. Na meg a Zembert is. Szépen bevásároltam, elrendeztem a tányéron a felszeletelt banánt, mandarint, almát, szőlőt, epret. Aztán aggodalom tört rám, hogy csak dolgozó Zemberről van szó, hát, hogy fogja bírni a délutánt, gyorsan a gyümölcs kategóriába helyeztem a krumplit, főztem 4-5 darabkát és hozzátettem a gyümölcskompozícióhoz. A Zember hazatér, csodálkozza a krumpli elgyümölcsösödését de lelkesen megeszi, bár túl nem ette magát de nem kér desszertnek egy kis gyümölcsöt 😛. Délután éhségmardosva rágcsálgatok némi epret, hogy végre jöjjön már, boltozzunk egy kis gyümölcsöt vacsorára. A boltban megcsapott minket a frissen sült kenyér szaga...na annyi is volt a gyümölcsnapnak. Nem tudom hazaértünk e vagy már az úton nekiestünk a pékárunak és a felvágottaknak 😳.
      Ugye, azért ez nem nagy fogyókúrás előélet és nem is elégséges tudásszinten, tehát a kívánt eredmény eléréséhez itt bizony kutatómunkát kell végezni. Ugye gugli (ahogy a tájékozott magyar mondá) a barátod, állítólag az enyém is. Szépen elkezdtem nézegetni az aktuálisan divatos diétákat. Mindegyikben volt valami, ami miatt nem volt az igazi. Aztán jött a paleolit életmód. Régebben is hallottam már róla, hogy így ősember, úgy ősember. Nálunk, max. a Serdülő hajlik az ősasszonyi kinézetre fésülködés előtt. Meg hát most kardfogú ragu vagy roston mamut legyen az ebéd? Nem hiszem, hogy a falunk hentesénél találnék friss vágást bármelyikből is. Itt, probléma még a kacsazsír meg a szalonna is. Biztos elgondolkodott, hogy honnan szalasztottak ilyen igényekkel. Úgy 15 éve, miután kellő nyelvismeretre tettem szert (bonjour), úgy április táján bementem egy tejboltba és túró után érdeklődtem. Szent borzadállyal néztek rám, majd közölték, hogy annak bizony nincs szezonja, csak májustól július közepéig. Állam  felszedtem a földről és hazamentem..... nyelvet tanulni 😛. Egyébként itt nagyon sok minden szezonhoz volt kötve (gesztenyepüré vagy massza csakis vaddisznószezonkor volt kapható). Eleinte csodálkoztunk, hogy a 7/7 és a 24/24-es boltok miért csak 9h-tól 17h-ig vannak nyitva (ebédszünetben zárva) és szombat 16h-tól hétfő 14h-ig meg teljes az adásszünet. Azóta sok minden változott, már hétfőn délelőtt is mehetek boltba, akár 8 órakor is. Na, mindegy! Szóval ősülés. Jobban elmélyedve a témában, úgy éreztem nem is olyan hülyeség. Hisz igazából azok az ételek vannak felejtősön, amik a modern civilizációs betegségek nagy részéért már a tudomány által is, bizonyítottan okolva vannak, mint a finomított cukrok és -lisztek, glutén- és tejtermékek, hidrogénezett zsírok és egyéb nem természetes, hozzáadott anyagok, mint ízfokozók, színezékek, tartósítószerek. Tovább mélyedve jött a ketogén diéta. Igazából, sokan nem is tudják, de ez bizony epilepsziás gyerekeknek kifejlesztett diéta. Persze lehet vele fogyni de akkor is megvan a célközönsége. Az, hogy ketózisban tartani a szervezetet, igazából ez olyan vagányul, sportosan hangzik. Volt, hogy olyan emberkével beszéltem, aki "orvosi" javaslatra ketózott és épp a banános nyaflaty receptje után érdeklődött. Mikor óvatosan rákérdeztem, hogy lehet banánnal ketózni meg, hogy ellenőrzi e napjában kétszer a vizeletét, csak csodálkozott, hogy ilyenről bizony nem szólt a doki. Rengeteg ember kezd bele olyasmibe, amiről nem olvas, kérdez, kutat eleget, csak hall valamit, aztán nem érti, miért nem jött össze és máris eggyel több az ellentábor létszáma. Szóval a ketogén is kilőve, én a napi több kiló gyümölcsömmel, hogy csak citromot meg grapefruitot fogyasszak, azt is csak korlátozott keretek között?  Meg nem is vagyok gyerek csak gyerekes (minden értelemben), de epilepsziás tutira nem. Aztán jött egy érdekes betű kombináció: AIP, mint autoimmun protokoll. Kifejezetten autoimmun betegek részére, egy szigorított (már akinek nem elég szigorú magában a) paleo. Na, innentől nem a Zember volt a célközönség 😍. Egész délelőtt az AIP-ról olvastam, délben pedig már így is táplálkoztam. Aztán a fb-on rábukkantam az AIP kezdők csoportja-ra és még több infót, receptet, társat és lelkesedést találtam. Igazából, saját részről nem hiszem, hogy maga a diéta tudna segíteni az én bajomon de az biztos, hogy tünetmentességet adhat, lassíthatja vagy akár megállíthatja a romlást. Egy inzulinrezisztencia vagy rheumatoid arthritis esetén pedig gyógyulást is hozhat. Többen mondják a paleóról, hogy egy lemondásokkal terhes, nehéz dolog. És valóban az. Akkor az AIP meg maga a halál 😂. A paleoban, (első pillantásra) ehető semmiből, elhagyod a tojást, a magokat, aszalványokat, semmi édesítés, a napi gyümölcsből bevitt cukormennyiséget 10-15 gramm körülire leszorítod meg még egy pár apróság (pl. paradicsom, paprika és ilyen tartalmú fűszerek, padlizsán)😉. Na, ez gyümicuki, napi szinten kb egy fél banánt meg egy almát jelent. Bogyós gyümölcsből akár 100 grammot is lehet fogyasztani. Az a jó ezekben a diétákban, hogy minden van hozzá otthon, SŐT. A fanatikus paleózók azt a tanácsot adják, hogy dobj ki mindent, ami nem jó. Tehát ott állsz a hűtő előtt és nézed a benne maradt 6 tojást, fél zsacsi fagyasztott spenótot és két csirkemellett😀. Majd elmész vásárolni, természetesen külön magadnak és külön a családnak, már nekik is odafigyelve, hogy úgymond egészségesebb élelmet vegyél.



      Ez remek, csak rá is döbbentem, hogy én nem vagyok az a hejde zöldséges típus. Azóta már többet fejlődtem :-) de még mindig nem értem el a kívánt szintet. Ha nem erőltetném néha magam, simán ellennék nélküle, pedig az én betegségemhez napi 9 bögre zöldség dukálna. Nagyon fontos még ebben a diétában a hosszan főtt csontleves, humorosnak találtam a leírást, hogy a marhacsontból készültet, akár 48 órán át is lehet/kell rotyogtatni. Na én inkább csak a csirkés verziót csinálom egy kis zselatinnal plusszban felturbózva a végén (zselatin is nagyon fontos -tényleg, gyártok is némi kis gumicukrot desszertnek-) 8 órás főzéssel. Na, hogy ne húzzam sokáig a szót, a lényeg: augusztus végén kezdtem, 10 hétig AIP-oztam, fogytam 8 kilót. Áttértem a paleóra, nem totálisan, az alapokat próbálom tartani de ha gyulaira vágyom vagy pick szalámira, megeszem. Sikerült egy pár fajta szafis lisztet vennem, sajnos arra nem volt figyelem, hogy a német internetes oldal ne paleosként adja el a vegán liszteket is, így van, hogy vegán a kenyérszelet (van nem paleos liszt is benne), amit megeszek, sőt ha éttermezünk és sült krumplit hoznak, abból is eszem (Amerikában a krumpli paleós, bár ott a pizza is zöldség 😱). Család általában külön kaján, bár némi paleósság megmutatkozik, a Fütyis tojást, virslit, kolbászt kenyér nélkül nyom, a Serdülő imádja a húsfondüt, még szószt sem eszik hozzá. A Zember érzi, hogy váltani kellene, amikor főzök, általában az én kajámat eszi de a munkahelyén vagy amikor utazik nem válogat, azaz igen, azt eszi amit akar (Bologna-ban azért elég nehéz kihagyni egy piatti-t, csúszik a tészta is, stb). Azzal takaródzik, hogy nem tesz cukrot a kávéjába😊, köszi, bár amennyi kávét iszik...... Hétvégén osztálytalija volt és ott döbbent rá, hogy bizony nem sokan lettek vékonyabbak, egészségesebbek, fittebbek az emberek az évek során és nem egy már el is távozott közülük. Mióta megjött nem láttam sört inni, kenyeret enni és plusz vacsit fogyasztani (későnfekvő révén meg szokott éhezni a 6-7 körüli vacsi után). Bár ki tudja mit csinál, amikor nem látom 😇? Én azóta is tartom a súlyom, még a nyaralás -egy hét- (szálloda, svédasztalos ellátás, éttermek, bűnözős gyümölcsös, cukros, alkoholos koktélok) alatt is csak fél kilóval lettem nehezebb és az is egy nap alatt lement itthon. Remélem a Zember is ráérez majd egy kicsit jobban erre az életmódra! Szerintem egyenlőre az is elég lenne, ha teljesen le tudna mondani a tésztákról és a kenyérről. Tudom, ez nagy erőfeszítést igényel de szerintem megéri. 
      süti beállítások módosítása