Mivel a Magyarországi főzőtudományom a csirkemell pazar sültcsirkefűszersós pácolásában és időnként rántotthús fogyasztásában ki is merült, így egyéb húsok és állatka részek elnevezése leginkább franciául maradt meg bennem. A mai élelem alapja az escalope de filet de porc, azaz malacrész 😁. A google fordító a következőt dobta ki: sertésfilé mártya, gondolom erről mindenki tudja, hogy melyik része Micimackó barátjának. Én olyan tarja vagy oldalas szerű tippet adnék rá.
Szóval fogtam 45 dkg vékonyan (1/2 cm) felszeletelt mártyát és kókuszzsíron 10-15 másodpercig megkapattam mindkét oldalát fűszereztem: só ( baszki, most, hogy leírtam eszembe is jutott, hogy sót nem tettem rá), kurkuma, bors, paprika (AIP esetén utóbbi kettő kerülendő), provanszi fűszerkeverékkel, majd felöntöttem alaplével, hogy ellepje. Tettem hozzá borsikafüvet, paradicsom, grillpaprika (utóbbi 2 szintén nem AIP-barát), sok fokhagyma, fej lilahagyma 8-ba vágva, marék petrezselyem, koriander. Majd lefedve, épphogycsak lángon hagytam puhulni vagy 2 órán át. Husit kiszedtem, maradékot összeturmixoltam löttyenetnyi kókusztejjel és 1/2 kk konjakliszttel, 2-3 percig nagy lángon hagytam redukálódni, husit vissza bele és jóétvágyat!