Próbálkozásaim zöldülő, paleos háziasszonyként

Paleo és egyéb állatfajták

Paleo és egyéb állatfajták

MYELINREGENERÁCIÓ

2019. június 15. - Kukac13

 A neten Jordan Fallis myelinregenerációval kapcsolatos anyagának (https://www.optimallivingdynamics.com/blog/25-proven-ways-to-promote-the-regeneration-of-myelin?fbclid=IwAR3cQ0fP6zqXQdlSPEbLG5LiTkVQAILSTB5_MEzAwr1Zab_CZTlsSgkghDU) rövid fordítása:

27 bizonyított módszer a myelin regenerációjának előmozdításáraKéptalálat a következőre: „myelinhüvely”

A myelin kritikus fontosságú az optimális agyi működés és a mentális egészség szempontjából.

A myelin egy zsíros, fehér anyag, ami az idegvégződéseken található, burokként körétekeredve. Szigeteli őket, elősegítve az elektromos impulzusok áramlását. Segítségével az agyad gyorsabban és hatékonyabban tudja az imformációkat küldeni, ami elengedhetetlen az idegrendszer optimális működéséhez.

Nem meglepő, hogy a myelinburok kulcsfontosságú, ami meghatározza az intelligenciát és javítja a kognitiv teljesítményt.

A myelingyártás az idegrendszerben zajlik myelinizáció vagy myelogenezis néven.

De demyelinizáció is történhet. Ilyenkor a myelinburok sérül vagy elpusztul, mentális és neurodegeneratív poblémákat okozva.

Az SM az egyik leggyakoribb ezek közül de egyéb neurológiai és pszichiátriai betegségek is köthetőek hozzá:

-figyelelmzavaros hiperaktivitás

-depresszió

- bipoláris problémák

- diszlexia

-beszédbeli rendellenességek

-dadogás

-autizmus

-kényszerbetegségek

-kognitív funkcióromlás

-Alzheimer-kór

-Tourette-szindróma

-Skizofrénia

-„hangsúly-süketség”

-patológiás hazudozás

Ha ezek közül tapasztalja valamelyiket vagy érzékeli magán a demyelinizációt, akkor se aggódjon.

Vannak táplálkozási és életmódbeli lehetőségek, amik segítik a myelin javítását és újratermelődését.

Tanulmányok kimutatták, hogy az az oligodendrociták a felelősek a myelingyártásért, egészséges és sérült agyban is.

Íme 26 holisztikus lehetőség az oligodendrociták növelésére, a myelingyártás elősegítésére, a burok helyreállítására és a myelin regenerálására.

 

1/ Mély alvás és melatonin

Vizsgálatok alapján megállapítható, hogy alvás elősegíti a myelinizációt és az oligodendrociták elősejtjeinek termelődését (kísérlet során alvó egerekben dupla termelődést mértek, míg direkt ébren tartottaknál a stresszhormon magas szintre került és az agysejtjeik gyorsabban pusztultak). Emiatt gondolják a tudósok, hogy az alváshiány rontja a SM-et. Kritikus fontosságú a legalább 7 óra mély, helyreállító alvás naponta, aminek a minősége is nagyon fontos. A myelingyártás a REM-fázis alatt történik. Az alváshormon, a melatonin hatással van a myelinizációra és  fokozottabb myelingyártásra, mivel csökkenti az agyi gyulladást is. A következő dolgok segítenek a szervezet természetes melatonintermelésének növelésében, az alvásminőség maximalizálásában és a mély alvás biztosításában:

-tedd ki magad reggel a „napra”

-alvás előtt Mg és kollagénbevitel, a csontlé remek kollagénforrás

-fevés előtt 10 perc akupunktúrás szőnyegelés

-mesterséges fények kiiktatása, piros égő használata, kékfényszűrő letöltése vagy szemüveg használata sötétedéskor A kékfény csökkenti a melatonintermelést.

-mindig ugyanabban az időben feküdj

-3 órával fekvés előtt már ne egyél

-teljes sötétben alvás, szemmaszkkal

-alvás segítő komplex magnéziummal

A mélyalvás segíti a növekedési hormon termelődését, csökkenti a stresszhormonokat és megnyújtja a demencia kialakulásának idejét.

 

2/ jód és pajzsmirigy hormon

A jód egy kulcsásvány a pmhormonok gyártásában, elégséges jód nélkül pm alulműködés lehet az eredmény. Kutatások szerint az elégtelen jódbevitel  és pm hormonok hiánya ellene dolgozhat a myelinizációnak. Más kutatások rámutattak, hogy a PM hormonok befolyásolják a myelingének által az oligodendrociták érési folyamatát, ami fokozza a remyelinizációt. A pm támogatása és elégséges jód szedése egy kulcsfontosságú lépés a myelinnövelés és gyártás szempontjából.

 

3/ C-vitamin

Szerepe van a myelingyártásban.  A kollagénszintézis (összeköttetésben a myelingyártással) függ a C-vitamin beviteltől. Paprika, citrus, zöld levelesek,  brokkoli, paradicsom, bogyósok tartalmazzák illetve kiegészítőként bevihető.

 

4/ cink

Esszenciális nyomelem, ami több száz enzimreakció kofaktora, belértve az ingerületátvitelt is. Kimutatások alapján az emberek 25-30%-a cinkhiányos, ami gátolja az agyi funkciókat mind gyerekben, mind felnőttben. Agyi- vagy mentális problémák esetén cinkhiányra is érdemes lehet gondolni. Az ásványok szükségesek a minőségi myelinfehérjegyártáshoz, a cinkhiány a myelin termelését és újraépítését csökkenti. Egyél kagylót, fűvel táplált marhát, tökmagot, kesudiót, gombát és spenótot.

 

5/ koleszterin

A koleszterin egy zsírszerű anyag, a szervezet összes sejtje tartalmazza. A szervezet hormonokat és D-vitamint állít elő belőle.  És elengedhetetlen alapanyaga a myelinnek. Nélküle a myelinhártya átjárhatósága veszélyesen megnő. Ahogy a telített zsírsavaktól sem kell tartani, úgy a koleszterindús ételektől sem. A legjobb koleszterinforrások: fűvel táplált állati  vaj vagy ghí, marhamáj és kaprigálós tojássárgája. Az író marhamájkapszulát eszik és napi 3 tojássárgáját.

 

6/ lítium

A lítiumról köztudott, hogy a bipoláris problémákkal kűzdő emberek kezelésére használják.  Azonban ez egy létfontosságú ásvány is. A bipoláris problémások nagy dózisú lítium-carbonátot kapnak. De alacsony dózisú lítium-orotátot lehet szedni agytámogatásra és mentális egészség növelésére.  A lítium fokozza a myelin gének expresszióját, visszaállítja a myelin szerkezetét és segíti a remyelinizációt. A lítium fokozhatja a növekedési hormontermelődését is. Szóval szedj lítiumot!

 

7/ oxigén terápia

A magas nyomású oxigénterápia gyógyítja és helyreállítja a központi idegrendszer működését sérülés után. Általában az oxigén a vvt-hez kapcsolódva utazik, ezzel a technikával viszont az oxigén a test összes folyadékát használja, beleértve a kp-i idegrendszerben lévőket is. Ezzel a technikával az oxigén eljut olyan helyekre is, ahova egyébként nem, ahol csökkent a keringés vagy elzáródás van, így a sérülések helyére is (myelin). Feküdj be klinikára teljes testes oxigén-terápiára vagy vegyél magad saját oxigén-sűrítőt  ;-) .

 

8/ ketogén diéta

Alacsony ch tartalmú étrend, max napi 50 gramm. Amikor visszafogod a szénhidrátfogyasztásod ( magok, cukrok, krumpli, keményítős zöldség, gyümölcs) a szervezeted ketózisban fog üzemelni, azaz cukor helyett ketontesteket fog használni a működéshez. A keton egy alternatív üzemanyag az agysejteknek. Számos kutatás igazolta, hogy a ketontermelés növelése fokozza a myelingyártást és javítja a myelinizáció minőségét. Ha a myelinburkodat akarod visszaépíteni gondolj a szakaszos ketogén étkezésre is vagy szedj keton kiegészítőket. Növeli a növekedési hormontermelést, csökkenti az agyi ködöt, javítja a mitokondtiumok működését és csökkenti a kognitív hanyatlást.

 

9/ vas

Létfontosságú anyag az ATP gyártásban, a sejtek oxigénfelhasználásába és a myelin gyártásban.  A vasszint egyenesen arányos a myelinizáció mértékével.  Nem javasolt a kiegészítő, hanem egyél vastartalmú ételt, pl. marhamájat!

 

10/ lágylézer terápia

Stimulálja az agysejteket, segíti a jobb működést. Állatoknál kimutatottan visszaállítja a myelin normál szintjét. A terápia támogatja a mitokondriális funkciókat, csökkenti az agyi ködöt, segíti a szinapszisképződést és az agyi vérkeringést.

 

11/  Phosphatidylserine

Ez egy zsíroldékony aminosav (gőzöm nincs hogy lehet magyarul), ami elengedhetetlen az optimális kognitív funkciókhoz. Az agyban is megtalálható, nagy mennyiségben és a kiegészítés pluszban fokozza a figyelmet és a memóriát, főleg az időseknél. Ez szükséges az egészséges idegsejt membránok és myelinhez.

 

12/ pregnenolon

A szervezet által termelt anyag, kiegészítőként is érdemes szedni, mert növeli az emlékező tehetséget és csökkenti a stressz okozta fáradtságot. Az összes szteroid alapú hormonunk alapja (DHEA, progeszteron, tesztoszteron, stb) , ezek mind befolyással bírnak a myelintermelésre.  Ő szedett kiegészítőt de mérges és ideges lett tőle, így nem szedi de javasolja kipróbálásra, hátha segít.

 

13/ uridin

Ez a nukleotid a sör alapanyaga. Nem ajánlja a sörfogyasztást, inkább a tiszta uridin-kiegészítőjét agyvédelem, kognitív funkciók javítása, a hangulat és motiváció fokozása érdekében. A demyelinizált terület gyógyulását elősegíti. A krill olaj és a citicolin szinergistája.

 

14/ gyógynövények

-ashwagandha: nagyon közkedvelt indiai növény, szorongáscsökkentő hatású. A benne lévő Withanoside IV növeli a myelinszintet az idegrendszerben. Stresszes időszakban szedj!

- ginko biloba: ismert növény, növeli a kognitív funkciókat, csökkenti romlásukat, talán mert növeli a myelinizált axonok számát.

 

15/ inozitol

Kis molekula, aminek felépítése hasonlít a cukorhoz, a sejtek közötti kommunikációban van szerepe. Magas dózisban csökkenti  szorongást. Állatokon tesztelve, kevesebb lézió volt kimutatható.

 

16/ oroszlánsörény gomba

Talán ezt kedveli legjobban a myelinregenerációra.  Megnöveli a myelinizáció sebességét. Érdemes odafigyelni a minőségre a vásárlásnál.

 

17/ fogyassz flavonoidokat

Fitotáplálékok. A luteolin, quercetin és  fisetin szignifikásan csökkentik a myelinfelzabálást és lehetséges, hogy csökkenti a demyelinizációt  SM esetén. Quercetin nagyon erős antioxidáns, amely növeli az oligodendrocita elősejt termelését és valamit kavarnak a myelinsejtekkel is.

 

18/ tanulj és fedezz fel új dolgokat!

Új myelint új dolgok megtanulásával és új életélmények megtapasztalásával is termelhetsz. Például  egy hangszeren való megtanulás után kimutatható, hogy a zenetanulással kapcsolatos agyközpontnál több lesz a myelin és a növekedés a talult órákkal arányos. Minél többegy gyakorolsz, tanulsz ,annál több myelint termelsz.

 

19/ testedzés

Javítja a memóriát. A futás kimutatottan növeli a myelinizációt és kitolja a demyelinizáció és az Alzheimer-kór időpontját. Fokozza a mitokondriumok működését, ami fokozza a myelinizációt. Az agyi jólét alapfeltétele sok orvos szerint a fizikai tevékenység.  Ő ezeket csinálta: 1-4x súlyzós edzés, HII sprint 1-2x hetente, minden nap 30-60 perc gyaloglás (amennyit csak tud). Ezek a legjobb formák de azt kell választani, amit te szeretsz és tudsz majd folyamatosan csinálni.

 

20/ BDNF

Ez egy természetesen megtalálható növekedési faktor az agyban, javítja az agyi funkciókat és csökkenti a mentális problémák rizikóját. És szabályozza a myelinizációt is. Hosszútávon megnöveli a myelintermelést és myelinizáció gyorsaságát.

 

21/ tesztoszteron

A szerző antidepresszánst szedett, amitől a tesztoszteron szintje lecsökkent. Az orvosok nem is vizsgálták, mert 20-as éveiben, melyik férfinek lenne hiánya. Egy funkcionális medicinával foglalkozó orvos tárta fel öregemberes szintjét. 1 évig szteroidot szedett, ami tapasztalata alapján jó hatással volt az agyműködésére. A tesztoszteron befolyásolja az új myelin képződését és visszafordítja a myelinkárosodást. Orvosok szerint a férfi SM-eseknél érdemes lenne a hormonterápia, mert megállíthatja a neurodegeneratív folyamatot vagy akár vissza is fordíthatja.  Nézeds meg a totál és a szabad tesztoszteron szintedet!

 

22/ omega 3 zsírsavak

Fontos zsírok, amik esszenciálisak. Elsősorban a halakban található és elengedhetetlen az idegrendszerben és az idegek elektromos működésben. Kimutatottan hatékony elvonás esetén, javítja a vér-agy gát átjárhatóságát, stimulálja a nervus vagust és visszafordítja a cognitív hanyatlást. Növeli a myelintermelést. Sok halat fogyasztók között lassabb SM-történetek tapasztalhatóak.  Vadlazac és krillolaj fogyasztására buzdít.

 

23/ D- és K2 vitaminok

A legjobb forrás a napozás de ehhez igen kevesen jutnak hozzá elégséges mennyiségben. D-vitamin lámpát javasol. Kiegészítőként a D3-at K2-vel érdemes szedni. A jóléthez szerinte (is) az egyik legfontosabb teszt a D-vitamin-szint ellenőrzése.

 

24/ kolin

Esszenciális B-vitaminfajta, ami a nyugati étrendből hiányzik. CPD-kolin a megfelelő formája kiegészítőként. Egy nagyon ígéretes szer  SM esetén a regenerációra és extrém biztonságos. Egyik kedvenc cucca, naponta szedi, segíti a fókuszálásban és fokozza a mentális energiáját. Egyél marhamájat, tojássárgáját a kolinbevitelre de a citokolin kiegészítőként szerinte hatékonyabb. Segíti legyőzni a ködös agyat és a vér-agygát funkcióit támogatja.

 

25/ gyulladáscsökkentés

Kulcsfontosságú a myelin védelem és regenerálás szempontjából. Kimutatták, hogy a citokinek gyulladása csökkenti a myelinizációt, gyakori SM esetén. Csökkentheted a gyulladást erre való étrenddel.  Hagyd el a glutént, finomított CH-ot (elsősorban lisztek) és a feldolgozott kajákat, nyomass zöldséget, gyümölcsöt, vad halat, fűvel táplált marhát és kapirgálós csirkét. Fogyassz kurkumin és krill olaj kiegészítőt. CRP ellenőrzése rendszeresen.

 

26/ B-vitaminok és metilláció

Számos B-vitamin segíti növelni a myelint és segíti a tested, hogy ezt regenerálja. B12 kulcsfontosságú a termelés és a regeneráció szempontjából. Alacsony szintnél ,myelindegenerációk tapasztalhatók.  SM-nél kimutatottan alacsony a B12-szint, injekciós terápiát javasol. Alacsony szinttél fokozódik a myelin pusztulása és a szervezet is vissza  van fogva a regenerálásban.

Folát fontos szereppel bír a myelinkarbantartásban, fontos a normál szint.

S-adenozil-metionin, bár nem B-vitamin de elengedhetetlen a myelinfejlődéshez és csak elegendő B12 és folát társaságában működik.

Biotin aktiválják a myelin-szintetizáló enzimeket és a páciensek 91%, a kimutatások szerint jobb állapotban lenne biotin mellett.  Jelenleg, kettős vak vizsgálatok folynak a témában.

B5, indirekt módon támogatja a melatonin képződését, szintetizálva  zsírsavakat (a myelin alapanyagát). Azok a csirkék, amik nem esznek elég B5-öt, azoknál kimutathatóan degenerálódik a myelin.

 

27/ csökkentsd az elektromagnetikus hatást

WI-FI, laptop, telefon – negatív hatást fejtenek ki az agyra és azt befolyásolja neuropszichiátriai problémákat okozva, mint a depresszió. Vannak ezekre a sugárzásokra érzékenyebb és kevésbé érzékeny emberek, a neurofeedbackre kifejtett hatás miatt. Ha myelint akarsz építeni, csökkentsd ezeket a hatásokat.

-vegyél egy mérőt

-tedd a telefonod repülő üzemmódba amikor nem használod, tégy a telefonodra sugárzásvédő tokot

-wi-fi kikapcsolása éjszakára

-laptop-odhoz használj csatlakoztatott billentyűzetet és egeret

-szedj Rhodiolát, véd a sugárzástól.

Szerinte ez csak a jéghegy csúcsa és még sok problémája lesz belőle az emberiségnek.

 

Konklúzió

Nem kell hagynod, hogy az agyad idő előtt elpusztuljon.

Az erő veled van, hogy újraépítsd , a myelinnel egyetemben.

Összességében ha követed ezeket a lépéseket, segíthet.

ő maga ajánl és árul mindenre cuccost és bizonyos részeire rá is lehet keresni a linken.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szeress-ha-tudsz.blog.hu/api/trackback/id/tr3314892930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása